El Ple referma el seu compromís contra la violència masclista
El Ple referma el seu compromís contra la violència masclista

El Ple de l’Ajuntament de Gavà ha aprovat una declaració institucional amb motiu de la commemoració del 25N, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència vers les Dones. El text deixa constància que “la violència masclista té moltes formes” i que, de totes elles “les sexuals són les més prevalents, les més invisibilitzades i les més naturalitzades” i “tenen com a component central el patriarcat i el poder”, un poder que “molts homes exerceixen quan prenen la iniciativa en el sexe i no s’aturen, ignorant una negativa o traspassen els límits generant un sentiment de vergonya en l’altra part i arribant a culpabilitzar les víctimes amb arguments com com anava vestida, què havia consumit o en quin lloc estava”.

La moció també exposa que “no és cert que les agressions habituals les cometi un desconegut a l’espai públic amb perfil psicòpata i depravat” perquè, “la major part d’elles, especialment, aquelles més greus, ocorren en espais considerats privats i els agressors més habituals no tenen un perfil concret. Les cometen amics, parelles, companys d’estudis o de feina, veïns, familiars o referents propers”.

La declaració precisa que “els moviments feministes d’arreu del món s’han rebel·lat contra aquest poder patriarcal, han assenyalat les causes i les conseqüències de les violències sexuals i n’han identificat les diverses expressions en tots els àmbits en què ocorren. Han denunciat la cultura de la violació, que normalitza i accepta la violència sexual envers les dones, i han generat una onada de sororitat per reconèixer la veu de les dones que denuncien i per acompanyar-les” . També han lluitat per “posar el consentiment al centre” i “trencar estereotips i rols de gènere” perquè, les esmentades actituds, “es puguin identificar i no siguin legitimitzades”

El text posa de manifest, també, que “el feminisme ha exigit que es faci efectiva la diligència deguda dels poders públics” i que “s’erradiqui tota forma de violència institucional”, una responsabilitat que “abasta tant les polítiques de prevenció com les de reparació, les quals han d’estar suficientment dotades de recursos econòmics i requereixen la màxima col·laboració i cooperació interinstitucional i intersectorial”

Tots els grups han expressat el seu compromís amb “la garantia de tots els drets que es veuen vulnerats amb les violències sexuals: des del dret a la seguretat, al dret a la integritat física i psicològica, passant pel dret a la salut, el dret a l’educació o el dret a la participació social i política. En definitiva, un compromís amb la llibertat de les dones que ens ha de fer també una societat més lliure”.