El PSC demana un pacte per un sistema de salut públic de qualitat
Jordi Tort, portaveu del Grup Municipal Socialista

El portaveu del Grup Municipal Socialista, Jordi Tort, han explicat aquest matí la moció sobre la protecció del sistema sanitari d’atenció primària que presentaran al Ple Municipal.

Tort ha explicat que “estem davant d’una crisi sanitària sense precedents, que segons la OMS tindrà 780 milions de persones contagiades. Com era previsible aquests darrers dies s’han anat produint, cada vegada en més àmbits territorials de Catalunya nous brots de la covid-19”. El portaveu socialista ha afegit que “les coses no s’han fet bé. Es va precipitar la desescalada i les indicacions de la conselleria de Salut eren confuses, les residències van arribar a rebre més de 60 protocols diferents, i es va deixar la responsabilitat en mans dels ciutadans i les ciutadanes: distància, mans i mascareta”.

Jordi Tort ha destacat que “el govern de la Generalitat es va oblidar de la seva responsabilitat com a govern: prevenir, detectar, testar, seguir, aïllar i posar en quarantena. Ha fallat el rastreig i el seguiment de nous casos així com la identificació de contactes. No va preveure recursos humans ni tecnològics”.

El portaveu socialista ha demanat que “la conselleria de Salut de la Generalitat de Catalunya recuperi horaris, no només amb atenció telefònica, i serveis que s’han deixat de prestar, i que informi a la ciutadania. La salut no pot dependre d’un telèfon. Posem, per tant, de relleu la reducció que s’està produint de serveis i atenció ciutadana en els centres de salut. Així mateix, denunciem la disminució de la freqüència d’atenció i demanem que s’acabin les cues al carrer per fer la tria entre covid i no covid”.

La moció que es presentarà en el proper Ple reclama a la conselleria de Salut “que aporti els recursos, tant materials com humans, pel reforçament de l’atenció primària, base per la lluita contra la propagació de la pandèmia i instem a la conselleria de Salut, el retorn immediat a la normalitat dels serveis d’atenció mèdica primària, amb la reobertura dels Consultoris locals del nostre municipi per atendre els seus veïns i veïnes”, explica Jordi Tort.

El Grup Municipal Socialista insta també a “millorar, a les conselleries de Salut i Benestar Social, la seva coordinació interna dels serveis de salut amb els serveis socials per poder detectar aquelles possibles persones transmissores i que a la vegada per la seva vulnerabilitat social els hi cal que se’ls faciliti recursos socials”.

Jordi Tort ha explicat que des del PSC “donem suport a les mobilitzacions que s’estan produint en el sector: vaga de metges interns residents, vaga de metgesses i metges a l’atenció sanitària i vaga del transport sanitari” i ha demanat  “tirar endavant un Pacte per la Salut, un pacte que sigui consensuat amb tots els agents implicats. Un pacte per un sistema de salut públic, universal, equitatiu i de qualitat on la salut pública i l’atenció primària siguin els pilars fonamentals de la nostra sanitat”.