El sector de la imatge personal protesta de nou

Prop d’una quarantena de perruqueries i estètiques de Gavà s’han concentrat a aquest matí davant de l’Ajuntament per denunciar que estan “agonitzant” per un IVA “abusiu” que se suma a la caiguda de l’activitat per la pandèmia. Aquesta és la segona vegada que surten al carrer per fer aquest clam. La primera aturada es va fer a l’octubre.

Míriam Vivancos, de la perruqueria Vivancos de Gavà, precisa que “molts negocis es veuen obligats a tancar definitivament perquè la situació és insostenible” i reclama “solucions urgents i efectives per part de l’administració”. La principal reivindicació és “la rebaixa de l’IVA”. Vivancos creu que “no és de rebut que ens diguin que som servei essencial i ens apliquin el 21% d’IVA. Volem ser considerats com a tal, i per tant ens correspon un IVA del 10%”.

Val a dir que aquesta petició, ja ve de lluny, però la pandèmia ha posat al sector de la imatge personal “en una situació límit d’ofec”. Així, en un manifest que han llegit a la plaça de Jaume Balmes han recordat que “al 2012 el govern d’Espanya, presidit pel PP, va aplicar al sector l’IVA general del 21% al·legant que seria de manera temporal. Aquesta mesura va afectar altres sectors, com el de la cultura, els quals ja han recuperat l’impost reduït. A 2018 el PSOE va presentar una proposta no de llei per tornar al sector l’IVA del 10%, aquesta iniciativa va ser secundada per Unidas Podemos, PNV i ERC. Aquests mateixos partits, ara al govern, han rebutjat una proposta similar a la del PSOE de 2018 presentada aquest any per VOX”.

Des del sector de perruqueries manifesten que “mentre juguen a votar per interessos partidistes el sector agonitza“ i han volgut recordar que “el 37% de les PIMES de l’estètica han hagut de tancar, l’equivalent a uns 15.000 establiments i 50.000 llocs de treball”.

La protesta convocada per la plataforma “Creer en Nosotros” s’ha fet en més de 75 poblacions de tot l’estat espanyol. Les representants de Gavà han valorat positivament la unió actual per “fer front a la reivindicació més important de la història del sector”.