Els cribratges massius han permès fer 35.000 tests ràpids
Una infermera registra una de les proves de cribratge fetes a la Regió Sanitària Metropolitana Sud

Entre el 25 de novembre i el 18 de desembre, s’han efectuat a l’àmbit de la Gerència Territorial Metropolitana Sud de l’ICS un total de 35.048 proves de detecció del coronavirus SARS-CoV-2 mitjançant tests antigènics ràpids, en el marc de l’estratègia del Departament de Salut d’intensificar els cribratges poblacionals per frenar els casos de la malaltia.

Aquests cribratges massius finalitzen demà divendres 18 de desembre, data a partir de la qual s’entrarà en una nova fase de realització de cribratges més selectius i puntuals d’acord amb les indicacions del Servei de Vigilància Epidemiològica de Salut Pública.

L’objectiu d’aquestes actuacions -que han implicat una important mobilització de professionals i de recursos d’atenció primària, amb la col·laboració d’altres nivells assistencials i dels ajuntaments-, ha estat el de detectar la infecció entre persones asimptomàtiques per tallar cadenes de transmissió, aïllar contactes i limitar així l’expansió del virus.

Els tests estaven adreçats a tota la població més gran de 16 anys sense símptomes, i els resultats, disponibles en un termini de 15 a 20 minuts, s’han comunicat in situ als ciutadans que es feien la prova, o bé a través d’un contacte posterior personalitzat. També han quedat registrats i es poden consultar a la plataforma La Meva Salut.

La campanya ha inclòs més d’una vintena de punts de cribratge repartits entre els municipis de Martorell, Vilanova i la Geltrú, Vilafranca del Penedès, Sant Andreu de la Barca, Masquefa, Santa Margarida i els Monjos, Gelida, Pallejà, El Papiol, Sant Sadurní d’Anoia, Collbató, Esparreguera, Cornellà, Esplugues, Sant Boi, Sant Feliu, el Prat, l’Hospitalet, Gavà, Viladecans, Castelldefels i Begues.

A Gavà s’han detectat 14 positius en els 1.720 tests realitzats (0’81%.