Un moment de la reunió celebrada a Gavà
Un moment de la reunió celebrada a Gavà

Una vuitantena d’empresaris agrícoles agrupats entorn les cooperatives de Gavà i Viladecans i l’Institut Agrícola Català de Sant Isidre es van reunir ahir a la Cooperativa Agropecuària de Gavà amb l’assistència del president de l’entitat de Gavà, Josep Pañella, per preparar les al·legacions a l’ampliació Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) del Baix Llobregat. Pagesos de El Prat, Sant Boi, Viladecans, Gavà i l’Hospitalet van poder comprovar mitjançant l’exposició de mapes de les afectacions als seus camps ja fossin de propietat o arrendats.

Els pagesos del Baix Llobregat denuncien la manca de transparència i l’absència del rigor tècnic mínim en la proposta del Govern per a l’ampliació a 1.300 hectàrees de la zona protegida ZEPA. “El Departament s’ha instal·lat còmodament a la mentida i la manipulació dels espais protegits com a forma de fer política, perjudicant greument els ciutadans que viuen al territori i optant per la fórmula més senzilla i contraproduent com és ampliar milers d’hectàrees sense control ni aval tècnic independent. No hi ha hagut un consens previ amb el territori ni el que s’ha presentat es basa en un criteri científic i tècnic independent i contrastat” expliquen a través d’una nota de premsa.

Els empresaris agrícoles asseguren que “a ningú se li escapa que les limitacions derivades d’un pla de gestió en una zona ZEPA: restriccions als fitosanitaris, regadiu, construccions, infraestructures, tipus de cultiu, retirada de vegetació invasora, danys de fauna, etc., difícilment permetrien la competitivitat de les empreses agràries de la zona”. Els pagesos de la comarca reunits a Gavà es mostren contundents en el seu rebuig a la proposta d’ampliació perquè “una conversió massiva injustificada de la zona agrícola a ZEPA seria, sens dubte, un fre al desenvolupament de tot el Baix Llobregat i l’Àrea Metropolitana de Barcelona pel seu impacte en el futur de les infraestructures i la pèrdua del Hub Agroalimentari del Baix Llobregat”.