Parc Agroalimentari del Delta
Foto de família dels impulsors d'aquest nou projecte

Els municipis de Gavà, Viladecans i Sant Boi han presentat avui un projecte per a la creació del Parc Agroalimentari del Delta. El pla que tenen és impulsar la transformació progressiva del Parc Agrari del Baix Llobregat per convertir-lo en un hub de la innovació agrícola i alimentària. La proposta es vol presentar al finançament de diferents fons europeus, entre ells el PERTE (Projecte Estratègics per a la recuperació i Transformació Econòmica) d’agricultura sostenible, regenerativa i eficient.

Gemma Badia, alcaldessa de Gavà, ha advertit que la presentació d’avui “és d’intencions estudiades, això no és fum sinó més aviat tot el contrari, s’ha fet una feina prèvia per aconseguir aliances”. L’alcaldessa de Gavà també ha volgut recordar que aquest nou projecte “surt d’una necessitat que s’arrossega des de fa ja molt temps: el parc Agrari del Baix Llobregat, del qual Gavà, Viladecans i Sant Boi representem el 60%, està curt d’inversions. Hi ha una manera de gestionar el Parc Agrari amb unes limitacions que realment no posen gens fàcil que la pagesia pugui desenvolupar la seva feina”.

Badia ha explicat que aquest nou projecte neix “després de veure que el Parc Agrari no rep totes aquelles inversions necessàries per fer la seva feina més viable, després d’haver d’estar pendents de si venen pluges fortes, si som a temps d’obrir o no el Cargol d’Arquímedes, si les rieres baixaran plenes o no, i tot això perquè no tenim unes infraestructures adequades pel desenvolupament d’aquesta activitat”.

L’objectiu dels tres municipis és, doncs, enfortir l’agricultura com a sector econòmic, explorant projectes innovadors per transformar el Parc Agrari perquè sigui un centre d’innovació agroalimentària basat en un model circular i respectuós amb el medi natural. Per fer-ho es comptarà amb la intervenció tant de la iniciativa privada com de les administracions públiques seguint un model de col·laboració. Precisament, Badia ha destacat que “en el moment en el que la pagesia ens transmet cada dia la seva problemàtica, el que decidim és buscar una solució de la mà de les col·laboracions, de les aliances, i de la cooperació. Per tant, el que fem és respondre a una necessitat que es basa en la modernització del Parc Agrari i en col·laboracions, per exemple, amb la Universitat Politècnica de Catalunya o amb l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries, l’IRTA”.

La modernització del Parc Agrari es basaria en el replantejament estratègic i en una adaptació de la regulació perquè, mantenint la seva essència d’espai protegit dedicat a les activitats agràries i plenament compatible amb l’entorn natural, evolucioni cap a un model productiu innovador, en línia amb els principals desenvolupaments agraris que s’estan produint a Europa, i en consonància amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible i la seguretat alimentària. En aquest nou marc innovador es podrien implementar i desenvolupar els darrers avenços en R+D+I agroalimentària, i també s’intentaria evitar l’abandonament de l’activitat productiva del parc, contribuir al relleu generacional, resoldre el dèficit d’infraestructures, i convertir la zona en una font d’ocupació de qualitat.

Carles Ruiz, alcalde de Viladecans, ha posat sobre la taula les tres claus que expliquen aquest projecte: “D’una banda, una agenda que ens marqui com hem de fer aquesta estratègia per guanyar competitivitat a l’agricultura del Baix Llobregat, una agenda que ha de ser compartida per tots els interlocutors amb un clar recolzament institucional. En segon lloc, una cessió normativa que ens permeti superar aquelles qüestions que estan dificultant la modernització de les instal·lacions i de les infraestructures, i també la inversió per generar nous elements de competitivitat en el camp. D’aquesta manera, generaríem valor afegit en el Delta i també introduiríem innovació i inversió per obtenir una agricultura més productiva. I per últim, un projecte connectat, no aïllat, connectat amb estratègies espanyoles i europees que ara mateix estan donant ajut i suport a la feina que s’està fent per modernitzar el model agroalimentari”.