Minut de silenci per commemorar el Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones
Minut de silenci per commemorar el Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones

La Corporació municipal, representants d’entitats i ciutadania s’ha concentrat avui a la plaça de Jaume Balmes, davant l’Ajuntament, per commemorar el Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones. A Espanya són ja 41 les dones assassinades per violència masclista durant l’any 2020 i 1.073 des que van començar a comptabilitzar-se l’any 2003

Durat l’acte institucional Sònia López, treballadora social, i Rebeca Torres, infermera de l’Àrea Bàsica de Salut de Gavà van llegir el manifest del 25N en què es diu que “la violència masclista és l’altra pandèmia, que segueix present dia a dia i no s’atura”. Abans del minut de silenci en record de les víctimes Marina González i Alba Pérez, coordinadora i psicòloga del Siad van donar lectura als noms de les dones assassinades.

Al finalitzar representants dels grups municipals coincidien en la necessitat de posar tots els mitjans necessaris tant a nivell econòmic com formatiu per eradicar aquesta xacra social.

La portaveu del grup municipal del PP, Mónica Parés, remarcava la situació de violència que passen moltes dones agreujada per la pandèmia: “Durant l’època de confinament degut a aquesta pandèmia moltes dones maltractades han hagut de viure amb els seus agressors. Ara que hem pogut sortir una mica més al carrer elles han de saber que estem al seu costat, que han de sentir-se més lliures, que no han de tindre por per denunciar. Hem de fer de Gavà, una ciutat on la dona se sentí protegida”.

Per al portaveu de Junt per Gavà, Isidre Casas, “el fet d’estar un any més aquí vol dir que encara ens queda bastant de camí per recórrer. El que cal i així ho volem des de Junts per Catalunya és el compromís de tots per eradicar aquesta xacra que patim a la nostra societat perquè al final les dones no volen ser valentes, volen ser lliures per decidir el que creguin i el que els convingui”.

La regidora de Podemos, Estela Ortega, després de recordar les dramàtiques dades de dones assassinades per violència masclista ha remarcat: “Des de Podemos Gavà manifestem la nostra més rotunda condemna contra qualsevol tipus de violència contra les dones. Lamentablement queda molt camí per recórrer per acabar amb aquesta xacra però seguirem lluitant i seguirem treballant perquè ser dona no sigui una causa de mort “.

El regidor de Ciutadans, Francisco Gavilán ha dit textualment: Des de Ciutadans com a partit signant del Pacte contra la violència de gènere volem mesures reals i efectives per a la igualtat entre dones i homes “.

Marta Jiménez, regidora del grup municipal d’ERC, ha destacat que la durant la pandèmia s’ha fet més evident la fragilitat de les dones que durant el confinament s’han vist obligades a conviure amb els seus agressors. S’ha fet evident les dificultats que tenen aquestes dones per accedir als mecanismes de denúncies i d’ajuda per superar aquesta situació. Això ens ha de fer reflexionar i posar sistemes i mecanismes mes directes i més fàcils”.

La regidora del grup municipal socialista. Gemma Badia, ha assegurat que des del PSC tenim molt clar que cal destinar els recursos necessaris per a la lluita contra aquesta xacra que es una xacra que des de Gavà hem volgut identificar com una pandèmia”. Badia ha aprofitat per recordar que la Generalitat en els darrers 10 anys ha “rebaixat la seva inversió en polítiques de violència masclistes en 2 milions d’euros, la Generalitat no està conscienciada i li dona l’esquena com en altres molts temes socials a la problemàtica de la violència masclista”.

De la seva banda l’alcaldessa, Raquel Sánchez, ha assegurat que “necessitem de la col·laboració de tothom per acabar amb aquesta xacra. La coeducació en els valors de la igualtat és imprescindible per tal de construir societats més justes i més igualitàries. Des de les administracions hem de posar tots els recursos i estar al costat de les víctimes quan decideixen denunciar”. L’alcaldessa també ha manifestat que “necessitem que es continuï implementant i aplicant el pacte d’estat contra la violència masclista” i que a Catalunya s’aprovi un pacte català contra la violència masclista.

Finalment ha llançat un missatge de suport i acompanyament “a totes aquelles dones que se senten abandonades en aquest procés però que sàpiguen que aquí a l’Ajuntament, a Gavà, tenen una ciutat involucrada i decidida a aplegar tots els recursos i esforços per ajudar-les”.

A més de l’acte institucional el programa de commemoració inclou diferents actes on line així com la elaboració de la guia “Gavà lliure de violències masclistes”, amb recursos clars i útils, una enquesta entre el jovent, un vídeo que reflecteix la situació de les dones durant el confinament i la participació en la campanya de l’Institut Català de les Dones, “Diposita aquí el teu masclisme!”, altres de les accions previstes.