
“Per a Dídac Pestaña, el meu germà, ser l’alcalde de la ciutat on va néixer i a la que estimava tant va ser un magnífic regal que li va oferir la vida” va explicar Ferran Pestaña en el decurs de l’acte de lliurament de la medalla de la ciutat, a títol pòstum, al que va ser batlle de Gavà durant vint anys i que va morir el 25 de juliol de 2021.
Una distinció que, com va explicar molt emocionada la seva companya, Isabel Hernández, després de recollir la medalla de mans de l’alcaldessa, Gemma Badia, “és un honor molt gran. Jo sé que allà on estigui ell estarà molt content, molt feliç i s’ho mereixia perquè va dedicar tota la seva vida a la ciutat. Ha estat un home molt noble, molt bo, ens ha estimat molt i s’ha sentit estimat pels seus fills, per tots i jo sé que avui ell estaria molt feliç”.
El Ple Municipal de gener va acordar per majoria, concedir la màxima distinció que atorga l’Ajuntament en reconeixement del llegat i de la seva personalitat. I és que Dídac Pestaña com així es va destacar al llarg de l’acte, va ser una persona propera, molt estimada pels veïns i les veïnes i va liderar una etapa de millores i transformacions, “va ser l’artífex de la transformació de Gavà de poble a ciutat”, van coincidir a dir els assistents
Pestaña va accedir a l’alcaldia, el gener de 1995, amb només 26 anys, sent en aquell moment l’alcalde més jove de l’Estat. Des d’aleshores, i durant cinc mandats municipals, va impulsar actuacions tan importants com els barris del sector Oest, les Bòbiles i Central Mar, la dotació d’habitatge assequible, el Passeig Marítim i l’obertura de Gavà al mar, el parc del Calamot, el passeig de la Riera de Sant Llorenç i nombroses accions de millora al conjunt de barris de la ciutat. En l’àmbit dels equipaments, va promoure el Casal Municipal American Lake, el Casal de Gent Gran del Centre, el Parc Arqueològic de les Mines o la nova seu de l’Ajuntament, entre d’altres actuacions.
Intervencions
L’acte de lliurament de la medalla de la ciutat a Dídac Pestaña va començar amb la lectura de l’acord del Ple, i a continuació, es va passar un emotiu vídeo, elaborat per Gavà Televisió, en què el protagonista valorava els seus anys com alcalde, en la darrera entrevista que va concedir a Gavà Televisió, l’any 2009 en el marc de la commemoració dels 30 anys d’ajuntaments democràtics.
A continuació van intervenir el seu col·laborador en les tasques de govern i amic íntim, José Obispo; Jordi Nicolás, director d’Alcaldia-Presidència de Gavà entre 1994 i 2003 i després a l’Àrea Metropolitana de Barcelona i el seu germà, Ferran Pestaña.
Obispo va parlar amb orgull i estimació de l’alcalde i amic amb el qual van compartir tota una vida. “Al 1997 treballava a la Roca i em va cridar per acompanyar-lo en la llista, vaig anar el número 11 i vaig ser regidor d’esports. A partir d’aquest moment va néixer una amistat que ja no s’acabaria mai i que no va parar de créixer”. Per a Obispo, “Dídac va ser un home entregat en cos i anima a la seva ciutat que estimava, i per altra part, tenia una gran humanitat com a persona, un alcalde proper, estimat per als veïns i, sobretot, artífex de la gran transformació que va suposar el seu lideratge per aquesta ciutat”. Com amic, va dir, que cada dia sent la seva absència i va acabar amb aquestes emotives paraules: “Sempre que algú ens deixa ens deixa massa d’hora, però en Dídac en va deixar massa hora. Infinites gràcies per la teva amistat, amic. Dídac siguis on siguis, carpe diem”.
Per a Jordi Nicolás va ser “un honor i orgull ser amb vosaltres aquesta tarda. És un honor, perquè estic convençut que la ciutat de Gavà fa justícia, avui, amb el que va ser el seu alcalde durant 20 anys. Aquest reconeixement, aquesta medalla és el millor tribut a la seva memòria”.
El germà gran de Dídac Pestaña, Ferran, va assegurar que “Dídac estaria molt satisfet de veure reunits tot el teixit social i cultural de la nostra ciutat. Com ja sabeu, una de les majors il·lusions seves havia estat construir una ciutat per a les persones” i va explicar anècdotes familiars, així com explicacions de l’arribada a la política de tots dos i de com Pestaña va accedir a l’alcaldia: “20 anys que van transformar Gavà, que es va convertir en el que és ara, una ciutat amable i agradable per viure, per passejar pels seus carrers, jardins i parcs, per gaudir d’equipaments molt importants com el Parc Arqueològic, la Biblioteca o l’Estadi Municipal la Bòbila”
A continuació, va arribar el moment del lliurament de la medalla que va recollir la seva companya, Isabel Hernández, amb un públic dempeus que omplia de gom a gom la sala de plens de l’Ajuntament, un dels darrers projectes d’envergadura que es va fer durant el mandat de Pestaña.
L’acte va finalitzar amb les paraules de l’alcaldessa qui va donar les gràcies a Pestaña “per tot el que ha donat a aquesta ciutat, per tot el que va representar, per tot el que va saber aglutinar. Avui la ciutat expressa aquest agraïment”. Va recordar també la seva trajectòria dient: “La trajectòria del Dídac és tot un exemple de transformació, ja ho em vist. Avenços que van portar Gavà des dels primers anys de la democràcia fins l’entrada del segle XXI. I un exemple de generositat. En definitiva, un alcalde magnífic, una persona excel·lent i un gavanenc implicat. Sempre a prop, i al mateix temps amb capacitat de mirar al futur. Hi ha persones que deixen petjades i marquen una època i aquest és el cas del Dídac Pestaña”.
La música de Joan Manuel Serrat a qui Pestaña admirava profundament, i al qual va tenir l’oportunitat de conèixer personalment quan va a actuar al Maragall en la dècada dels 90, va recórrer diferents moments de l’acte, entre ells en el vídeo homenatge i abans del lliurament de la medalla en què, per expressa petició de la família, va sonar la cançó “Es caprichoso el azar”.