En marxa la tercera edició del Junts Fem Barri
La Masia de Can Tintorer va acollir la presentació de la nova edició del Junts fem barri

L’Ajuntament de Gavà ha posat en marxa la tercera edició del programa participatiu Junts Fem Barri. Fins al 20 d’abril, els gavanencs i gavanenques majors de 16 anys poden proposar les intervencions en l’espai públic que consideren més necessàries, un procés al qual també poden participar empresaris i comerciants que tinguin el seu negoci a la ciutat, en siguin o no residents.

Durant un mes, es podran presentar propostes alternatives a la llista inicial elaborada per l’Ajuntament, omplint les butlletes que trobaran a una vintena d’equipaments municipals: Ajuntament, Regidories de barri, biblioteques, La Casa Gran, casals de gent gran, mercats municipals i zones esportives, o bé a través de la plataforma Gavà participa, Gavà decideix. Serà a través d’aquests mateixos canals on es podran fer les votacions entre el 20 de maig i el 30 de juny.

El llista inicial recull 12 propostes que s’emmarquen en el plantejament estratègic que guia tota l’acció municipal: l’agenda de la sostenibilitat. Així ho va destacar ahir l’alcaldessa, Raquel Sánchez, que va presentar la tercera edició del Junts Fem Barri en una trobada oberta amb veïns i veïnes de can Tintorer i can Pere Bori emmarcada en el programa “L’alcaldessa als barris”.

Segons Sánchez, “en aquesta convocatòria volem prioritzar projectes que tinguin a veure amb la qualitat urbana des del punt de vista de la sostenibilitat. Actuacions que suposin apostes imaginatives des de la perspectiva mediambiental i també de la inclusió, com per exemple la millora de zones infantils incorporant-hi jocs adaptats”.

L’alcaldessa va encoratjar la ciutadania a participar tant l’aportació de propostes com en la fase de votacions posterior. “No totes les inversions que fem a la ciutat depenen del Junts Fem Barri, però crec que aquest és un programa molt interessant que permet decidir la destinació d’una part del pla d’inversions d’una manera participativa 500.000 euros del pla d’inversions. Un programa que, a més, ha rebut nombrosos reconeixements”.

Les 12 propostes inicials

Centre i Barceloneta

Remodelació del mobiliari i de l’enjardinament de la plaça de Pablo Neruda

Jocs per a la gent gran a la plaça de la Concòrdia

Gavà Mar

Transformació d’skatepark existent

Correcan a Central Mar

La Sentiu, ca n’Espinós i Bruguers

Instal·lació de jocs infantils a l’àrea de lleure de la Sentiu

Adequació del tram superior del carrer Principal de ca n’Espinós i nova parada d’autobús

Bòbiles-Diagonal, Les Colomeres i Santa Teresa

Ombrejat de l’àrea de jocs de l’av. Diagonal

Adequació del parc infantil de Sant Martí, instal·lació de jocs adaptats i plantació d’arbrat

Can Serra Balet, Àngela Roca i Ausiàs March

Integració del parc Sant Jordi al carrer dels Usatges

Jocs per a gent gran a la Riera de les Parets

Can Tintorer, can Pere Bori i can Tries

Ombrejat de l’àrea de jocs de la plaça d’Amadeu Vives i instal·lació de joc adaptat

Construcció de parc infantil a l’avinguda de l’Eramprunyà

 

Una vegada tancada la fase d’aportació de propostes ciutadanes, els serveis tècnics de l’Ajuntament analitzaran la viabilitat tècnica i econòmica de cadascuna d’elles per incorporar-les, si escau, a la llista definitiva que se sotmetrà a votació. Les actuacions proposades no han de superar els 35.000 euros, una limitació econòmica que permet diversificar la quantitat i la tipologia de les actuacions que s’executaran en el marc del Junts Fem Barri, que compta amb una dotació pressupostària de 500.000 euros.

La fase de votacions tindrà lloc entre el 20 de maig i el 30 d’abril i incorpora canvis respecte a les passades edicions. Enguany, cada persona podrà escollir 5 projectes, que puntuaran per igual. Fins ara s’establia un sistema de vot ponderat, en què es prioritzaven les actuacions atorgant-les d’1 a 5 punts.

Les votacions es podran fer als canals establerts a la fase de presentació de propostes. Es a dir, presencialment als equipaments municipals habilitats, o digitalment a través de la plataforma Gavà participa, Gavà decideix.

Junts Fem Barri, un procés arrelat

El Junts Fem Barri arriba a la tercera edició avalat per la bona acollida de les passades convocatòries. Fins ara han participat 1.801 persones que han prioritzat un total de 42 actuacions a l’espai públic. L’any 2017, aquesta iniciativa es va incorporar al Banc de Bones Pràctiques impulsat per la Federació de Municipis de Catalunya i la Fundació Carles Pi i Sunyer d’Estudis Autonòmics i Locals per promoure la millora i la innovació en els governs locals.

Fruit de l’edició de 2014 s’han executat 24 obres, entre elles els primers correcans de la ciutat, el circuit d’exercicis físics del parc del Mil·lenni i un parc infantil a can Tries, així com la millora de la protecció de les dunes al passeig Marítim, i la millora de la seguretat de la rotonda de la carretera de la Sentiu.

De la convocatòria de 2016 van sortir 18 obres, sis de les quals ja són una realitat: la retirada d’una de les dues alineacions d’arbrat de les voreres del carrer de Sant Lluís, la renovació de l’enllumenat de l’av. de Joan Carles I i de l’entorn del carrer de Manuel de Falla; la remodelació de l’àrea de lleure de la Sentiu, i la creació de pistes de petanca a la Sentiu i al carrer de Sant Martí. Actualment, estan en fase d’execució els projectes de creació d’un parc d’street work i d’una pista polivalent al parc del Calamot. Entre les

obres pendents d’inici hi ha la pista multiesportiva al parc del Mil·lenni, l’adequació del parc infantil de la plaça Catalunya i l’arranjament de la plaça del Pare Poveda.
(Més informació a obres.gavaciutat.cat).