espàrrecs
Espàrrecs collits ahir mateix per Pañella (Imatge: cortesia Josep Pañella)

Arriben els darrers espàrrecs de la temporada. La collita ha viscut dues setmanes crítiques a causa de les fortes pluges i dels fred, però ara tot això ja ha passat i en tornen a sortir els que de ben segur seran els darrers espàrrecs d’aquesta temporada.

Així ens ho ha fet saber Josep Pañella, president de la Cooperativa Agropecuària de Gavà, amb una dada molt eloqüent: “Avui he recollit més espàrrecs que en les darreres dues setmanes”. Pañella a més que assegura que “la collita es podria allargar ben bé fins a finals del mes de maig”. Són les dates habituals en que acaba la collita d’espàrrecs, “perquè és que si no la temporada seria molt curta tenint en compte que, començant per Sant Josep, si tanquéssim al mes de maig faríem una temporada d’un mes i mig i no seria rendible, per això l’allarguem durant tot el mes de maig i fem una temporada de dos mesos i mig”.

A finals de maig, però, “comença a fer molta calor i són més difícils de vendre els espàrrecs”, però la veritat és que “segons quines temperatures tinguem, i si no fa molta calor, hi ha qui encara cull espàrrecs les primeres setmanes de juny”.

Així doncs, val la pena fer aquest recordatori ja que les pluges han coincidit amb la Fira d’Espàrrecs i potser la gent creu que enguany no n’hi haurà més. “És cert que la collita s’havia aturat amb les pluges”, ens comenta Pañella, qui destaca que “en aquestes setmanes la terra estava massa humida i fresca i per això no sortien els espàrrecs, però ara ja tornem a poder collir”.

Sí que n’hi hauran, i es podran trobar als punts de venda habitual com ara el Mercat de Pagès, els Mercats de Barcelona o Mercabarna. Val la pena destacar que també es poden comprar directament a la mateixa seu de la Cooperativa, a l’avinguda del Mar, un detall que potser no molta gent coneix: “Els particulars poden anar a la Cooperativa o comprar-los a la botiga, i a més tots els pagesos també tenen accés a la Cooperativa i poden portar els espàrrecs allà per tal que la Cooperativa els vengui”. A més, si alguna persona vol contactar amb algun pagès per comprar-li, també els pot anar a recollir a la Cooperativa. “La Cooperativa subministra a tothom que vulgui espàrrecs de tots els pagesos de Gavà”, destaca Pañella.

Pel que fa a la restauració, “segueix tenint espàrrec, i de fet la passada setmana van demanar en menys quantitat però en van demanar, així que suposo que segueixen tenint-los en les seves cartes”.