Joan Martínez, Síndic Municipal de Greuges de Gavà
Joan Martínez, Síndic Municipal de Greuges de Gavà

Durant el confinament s’han pres decisions que ens afecten fins i tot a la nostra vida quotidiana i a casa nostra. Decisions que no hem pogut debatre pel fet del mateix confinament.

Les energies que necessitem per desenvolupar les nostres activitats, tant familiars com laborals, han pujat de preu i sembla que pujaran més; això vol dir que l’economia de casa es pot disparar.

Les elèctriques, el gas, els combustibles fòssils, fins a l’urani, pateixen increments de costos que fa que empreses proveïdores tanquin i que altres augmentin les seves produccions.

Els científics diuen que s’estan acabant els recursos naturals, o que el cost del procés és tan alt que no val la pena fer-ho. Per això hem de recórrer a sistemes ecològics. L’Agenda 2030 ens obligarà a fer servir les anomenades energies netes, i això pot ser una gran solució.

Ja estem començant amb energies netes i ens trobem que s’han de pagar a preus molt alts, perquè els costos de producció són enormes. I si s’obtenen amb cicles combinats, necessiten materials fòssils i no són tan netes. Pensem: el sol és gratis, l’aigua només la paguem quan bevem, ens netegem o reguem, ells no la paguen. Les infraestructures es renoven molt poc i les noves requereixen una inversió molt alta que hauríem de pagar còmodament, o qui les faci servir. De tota manera, cal pagar molts diners.

I qui paga? Les empreses repercuteixen sobre els seus productes o serveis, les administracions als seus pressupostos, només queda algú que pot o ho ha de fer: el consumidor. Aquell que ha de viure amb un salari dels que s’estan pagant ara, o amb una pensió, o amb una ajuda que li garanteixi poder passar el mes.

El pitjor és que no es veuen gestos que a curt o llarg termini puguin millorar la situació. Les administracions haurien d’intervenir en defensa dels usuaris i prendre mesures a fi d’ajudar que aquest canvi de forma de vida es faci amb el mínim dolor possible per a tothom.

Si això segueix a aquest ritme, no sé si l’Agenda 2030 servirà per a alguna cosa. Podrem tenir l’aire pur, però passarem fred o no podrem escalfar el menjar.