Junts fem Barri
ERC demana millores en el programa "Junts fem Barri" (Foto: nota de premsa d'ERC)

Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) va demanar en el Ple Municipal d’octubre millores en el programa Junts fem barri. “El problema més important” que veuen els republicans en aquesta iniciativa és que “algunes de les propostes fetes, ja sigui des del equips tècnics de l’ajuntament o per part de la ciutadania, no encaixen del tot en aquest programa”. Esquerra es refereix especialment a propostes que “formen part de tasques de manteniment, com ara neteja o seguretat de l’espai públic, arranjament de voreres o instal·lació de baranes en llocs públics”, i entenen que aquestes accions “s’haurien de fer d’ofici i no entrar en un procés de votació sobre si s’han de fer o no al mateix nivell que altres propostes”.

Un altre aspecte que els republicans creuen que cal millorar és que “Junts fem Barri, tal i com està plantejat ara mateix, s’acaba convertint en una espècie de concurs de popularitat entre els diferents barris, on aquells més poblats i/o millor organitzats a nivell associatiu, aconsegueixen que es facin les millores del “seu” barri, independentment que potser alguns barris necessiten dites millores de manera més urgent”. ERC destaca en aquest sentit que “la participació ciutadana i la co-governança, un dels grans reptes de futur en els sistemes que es volen democràtics, no creiem que s’hagin de transformar en un sistema que sembla més un concurs de popularitat i de competició entre barris”.

Esquerra sap que Junts fem Barri “va néixer com una manera de fer partícips a la ciutadania en els projectes de millora, i que puguin decidir quines actuacions o millores volen en els seu barris”, i qualifica aquest programa com “prou reeixit en alguns aspectes”, però al mateix temps el partit considera que “cal transformar algunes de les seves dinàmiques tal i com estan plantejades actualment”.

Per tot això, ERC va fer una proposta en el passat Ple per tal que “es replantegessin les mecàniques del programa Junts fem Barri per tal que, enlloc de ser una competència entre barris, es personalitzés més en cadascun d’ells, potser amb una partida mínima ja destinada a cada barri i, sobretot, que no s’hi incloguessin aquelles actuacions que haurien de ser de compliment obligatori d’ofici per part de l’administració local”.

Els republicans lamenten amb aquestes paraules la resposta que van obtenir en el Ple: “Malauradament, com desgraciadament ja és habitual des de fa massa temps, l’equip de govern del PSC, davant una proposta constructiva, es va dedicar a fer comentaris i atacs personals impropis d’un representant públic envers un altre, i a actuar com si una proposta de millora fos un atac personal a la feina feta. I, evidentment, ignorant completament el sentit del prec fet des d’ERC, que és millorar el procés de participació ciutadana i co-governança”.