autobusos
Un autobús al carrer Sant Lluís de Gavà (Imatge d'arxiu)

Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) de Gavà “exigeix que es compleixin els terminis de renovació de la flota d’autobusos i que des de l’AMB, que és qui té la responsabilitat de garantir el servei d’autobusos, es faci un seguiment estricte d’aquest compliment per tal que els usuaris d’autobusos tinguin un servei públic de qualitat, i no el nyap que han patit durant tot aquest any”.

Són els termes en els que s’expressen els republicans gavanencs en una nota de premsa en la que repassen aquest primer any de servei d’autobusos gestionat per l’empresa Avanza, any que es complirà a finals d’aquest mes de desembre. Va ser llavors quan aquesta empresa es va fer càrrec de la gestió del servei d’autobusos del Baix Llobregat Sud, que comprèn les línies que connecten Gavà, Castelldefels i Viladecans amb altres localitats de la comarca i amb Barcelona.

Segons denuncien des d’ERC, i no és la primera vegada que ho fan, “aquest canvi ha comportat una caiguda en picat de la qualitat del servei pel fet que la flota aportada per aquest operador consistia en busos amb molta antiguitat i amb molts problemes tècnics”.

Els republicans recorden tanmateix que “des del servei de mobilitat de l’AMB, al càrrec del PSC i que és qui atorga la concessió del servei i qui n’ha de garantir el funcionament, la resposta davant la situació va ser molt tèbia, dient que els problemes eren temporals i que, a més d’Avanza, el problema era també culpa de Mohn, que no havia fet un manteniment adequat dels busos propietat de l’AMB”.

“La situació”, continuen explicant, “es va seguir deteriorant, provocant greus perjudicis als usuaris i als treballadors, fins que el passat juliol es va fer una manifestació exigint solucions pel deficient servei d’autobusos”.

Finalment, ERC admet que “les queixes han fet que l’AMB emprengui accions que han evitat que el servei es continués deteriorant”, però també adverteixen que “la situació encara no s’ha normalitzat i, en un informe recent de l’AMB a requeriment del Síndic de Greuges, han exposat que s’ha iniciat el procés de renovació de la flota que ha de donar el servei, i que aquesta renovació es farà entre desembre d’aquest any i el juliol de 2023. Renovació que, de fet, ja estava prevista quan es va anunciar el canvi d’operadora”.