Durant aquests dies s’està fent la segona intervenció arqueològica de camp en el projecte de recerca del sector de les Ferreres de les mines neolítiques de Gavà. La primera intervenció es va fer el passat mes de novembre i aquest any s’han reprès els treballs des de principis de juliol. El que es fa és continuar treballant per localitzar els accessos miners dels quals ja es tenien alts indicis arrel de la construcció d’edificis en aquesta zona.
Ferran Borrell investigador de Milà i Fontanals CSIC assegura que les troballes confirmen “la intensitat de l’activitat minera durant la prehistòria en aquest sector, perquè si fa 20 anys sabien que hi podia haver fins a 5 entrades, amb la campanya de novembre i el que portem hem descobert de 10 a 12 accessos més”.
Val a dir, que les investigacions aboquen indicis de que també hi podria haver hagut explotació minera en superfície en format de trinxera però caldran noves intervencions per poder acabar-ho de confirmar.
També s’han trobat evidències d’usos agrícoles d’aquestes terres en etapes més modernes perquè s’han localitzat rases de vinyes i trinxeres on s’hi conreaven arbres, que podrien ser oliveres o fruiters.
En pocs dies s’acabarà la intervenció i Borrell espera que la Generalitat aprovi nous fons que els permetin seguir amb aquesta recerca els propers 4 o 8 anys “amb l’objectiu d’excavar en l’interior de les boques de mina localitzades”.
El treball d’aquesta segons fase d’excavació s’acabarà amb la topografia, la fotogrametria i el registre de tot el que s’ha trobat. A partir d’aquí es cobrirà la zona perquè quedi protegida mentre on es reprenguin nous treballs.