Isidre Casas, portaveu del GRup Municipal Junt per Gavà
Isidre Casas, portaveu del Grup Municipal Junts per Gavà

Al fil de l’article que vaig escriure en el passat El Bruguers, finalment el govern espanyol no ha pogut tirar endavant el decret llei que pretenia apropiar-se dels romanents dels ajuntaments tot quedant-se sols, PSOE i UP, defensant la iniciativa i la votació per aprovar-lo. Alguns ajuntaments socialistes ja s’havien pronunciat a favor d’aquest decret i fins i tot, un cop conegut el rebuig, han fet declaracions lamentant el resultat i l’oportunitat —segons ells— perduda. I jo em pregunto, quina oportunitat? Insisteixo, els romanents són diners de tots els veïns i veïnes i s’han de revertir a millorar-los la qualitat de vida, encara més en situacions com l’actual en què són més necessaris que mai. I com que sembla que les bones notícies no arriben soles, uns dies després la ministra d’Hisenda ens sorprèn a tots i totes anunciant la suspensió del sostre de despesa enguany i autoritzant els ajuntaments a gastar la totalitat dels superàvits dels exercicis 2018 i 2019 acumulats.

Celebrem aquesta marxa enrere i ara caldrà estar amatents al redactat d’aquest nou decret. Recordem que va ser una demanda tant de la Generalitat com dels ajuntaments des del començament de la pandèmia —diuen que mai no és tard quan arriba. Si traslladem la xifra total, només del superàvit de l’any 2019, a euros per habitant, a Gavà parlem de 56,1 euros per habitant.

Per acabar, una altra bona notícia. Recordeu algun membre del govern municipal reclamant a les xarxes socials disposar de la recaptació de les sancions imposades per la Policia Local durant el confinament i el postconfinament? Jo, sí. Doncs bé, un acord de la Conselleria d’Interior, l’ACM i la FMC permetrà als ajuntaments disposar del 85% d’aquesta recaptació (l’altre 15% servirà per cobrir les despeses de gestió). A Gavà es van emetre 1.139 sancions durant l’estat d’alarma, veurem la xifra que ens correspon i l’ús que se’n fa