Ball de Rams
L’Esbart Brugués triomfa per tercer any consecutiu amb el nou Ball de Rams

L’Esbart Brugués ha tornat a triomfar avui per tercer any consecutiu amb el nou Ball de Rams de Gavà. L’agrupació va recuperar aquest ball per la Festa Major de Sant Pere de l’any 2017, i enguany l’han tornat a ballar davant la mirada de dotzenes de ciutadans i amb la participació de bona part del consistori. Entre els diferents polítics que han volgut formar part de l’esdeveniment hi havia l’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, que ha estat de fet la parella de ball del director artístic de l’Esbart Brugués, Joan Martí. Altres membres de la corporació que s’hi ha volgut afegir han estat, entre d’altres, Germán Barrena, Mónica Parés, o Èric Plaza.

Aquell ball, on era tradició que l’home regalés un ram a la parella que volia conquerir, es solia fer per festa major i es va abandonar en l’època de la dictadura. El ball, segons Martí, “ningú el va voler recuperar després de la dictadura, i nosaltres l’hem reconstruït amb el que la gent ens ha dit que li deien els seus pares o els seus avis perquè no quedava ningú viu que el ballés a l’època”.

Martí és conscient de que “els temps han canviat i ara s’escolta altra música i ningú anirà a les festes majors a ballar el ball de Rams”, però considera que “és important que un dia o un moment a la Festa Major es pugui fer memòria i recordar i homenatjar als nostres avantpassats i al que ells feien, així a més t’enriqueixes culturalment”.

El ball, a més, no és gens complicat ja que “els balls de plaça normalment són passos fàcils o que es repeteixen i estan fets amb aquesta idea, tot el que ha estat popular es feia per a tothom sense haver de tenir coneixements de ball ni tan sols de ritme, en aquest cas són tres passos que es repeteixen contínuament durant el ball i és molt fàcil”.