Ball de Rams
L’Esbart Brugués torna a triomfar amb el nou Ball de Rams

L’Esbart Brugués ha tornat a triomfar avui amb el nou Ball de Rams de Gavà. L’agrupació va recuperar aquest ball per la Festa Major de Sant Pere de l’any passat, i enguany l’han tornat a ballar davant la mirada de dotzenes de ciutadans i amb la participació de bona part del consistori. Entre els diferents polítics que han volgut formar part de l’esdeveniment hi havia l’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, que ha estat de fet la parella de ball del director artístic de l’Esbart Brugués, Joan Martí.

Aquell ball, on era tradició que l’home regalés un ram a la parella que volia conquerir, es solia fer per festa major i es va abandonar en l’època de la dictadura. El ball, segons Martí, “no és gens complicat, es tracta de que tothom el pugui ballar i no cal saber els passos, si vols ballar t’hi fiques i el pots ballar perfectament, a més jo vaig dient tota l’estona el que s’ha de fer”.

En el ball hi han participat unes 40 persones, però segons Martí “el pot ballar des de dues parelles fins a tot Gavà, a mi m’agradaria que no hi hagués ningú mirant i que tothom estigués ballant”. Martí vol destacar que aquest ball “va ser molt important a Gavà, de fet l’any passat molta gent va comprar el ram per portar-lo als avis perquè recordaven que els hi havien explicat que ballaven aquest ball”. Cal destacar, però, que “no és la coreografia original, ja que no ens ha quedat res documentat del ball original, però amb una mica de passos de la Tornaboda i amb influències de ball de pobles del voltant, vam poder reconstruir-lo”.