Tot és a punt per gaudir, aquest cap de setmana de la 65ª edició de la Fira d’Espàrrecs. El recinte firal, d’uns 22.500 metres quadrats de superfície manté el carrer de Sant Pere com a nexe d’unió dels dos espais centrals: el pavelló Jacme March, on dissabte 28 s’inaugurarà la Mostra Agrícola, i la plaça de Jaume Balmes, que acollirà la cinquena edició de GastroGavà.
La Fira d’Espàrrecs està organitzada per l’Ajuntament de Gavà amb la col·laboració de la Cooperativa Agropecuària de Gavà, en el vessant agrícola, i de l’Agrupació de Restauradors de Gavà i AGT (Associació de Gastronomia i Turisme) en l’apartat gastronòmic.
La Mostra Agrícola serà, una edició més, l’ànima de la Fira d’Espàrrecs, amb els lots d’espàrrecs i les paneres artístiques (tant de verdura fresca com de llavors) i les paneres de verdures.
També vinculat a l’entorn i a la natura, la Fira incorpora enguany el nou Espai de la Planta i la Flor, una iniciativa que segons l’alcaldessa, Raquel Sánchez, “permetrà als nostres, vivers, que són referent a l’Esta espanyol, mostrar moltes espècies de plantes i veure com s’adapten a cada hàbitat”,
El vicepresident de la Cooperativa Agropecuària, Salvador Barri, destacava, el dia de la presentació, que “darrere la Fira hi ha una indústria, hi ha el sector de la restauració, el comerç i molta gent implicada. Un gran esdeveniment al voltant de l’espàrrec, producte que fa més de 150 anys que es conrea i del qual vivien la gran majoria dels pagesos de Gavà entre les dècades dels anys 30, 40 i 50”. Barri recorda que, fa uns anys, el conreu de l’espàrrec va estar a punt de desaparèixer: “Cada cop hi havia menys pagesos i és un producte que costa molt de cultivar. Cal agrair l’esforç de l’AGT i de la restauració per la seva aposta pel producte de proximitat, cosa que ha abocat als pagesos a tirar endavant amb la producció de l’espàrrec. I també el suport de l’Ajuntament que ens ajuda amb la Fira i amb la compra de planters”.
Barri també posa en valor les característiques que fan de l’espàrrec de Gavà, un producte únic: “Només a Gavà es cultiva artesanalment, com es feia fa 100 anys. A més les característiques de les sorres que tenim i el clima fan que tingui una gran qualitat”.