espàrrecs
Uns dels primers espàrrecs de la temporada a Gavà (Imatge: cortesia de Josep Pañella)

Els espàrrecs gavanencs estan a punt ja per començar la temporada. Segons el president de la Cooperativa Agropecuària de Gavà, Josep Pañella, ja s’estan començant a collir els primers exemplars tot i que fins la setmana vinent no començaran a collir-se en grans quantitats.

Pañella apunta que “el fred viu que va fer el gener ha retardat una mica el moment de collir els espàrrecs, ja que l’any passat per aquestes dates ja havia força espàrrecs i se’n trobaven sense dificultats”. Tot i això, cal tenir en compte que “a l’esparreguera li va bé el fred i en realitat potser ens havíem acostumat a que els espàrrecs sortissin massa aviat. Potser les dates d’enguany estan més a prop del normal”.

En definitiva, Pañella creu que “al mes de maig hi haurà força espàrrecs i esperem que la campanya sigui bona, encara que si al mes de maig no hi ha demanda sí que podria ser una mica més curta”.

Aquesta calor avançada que estem patint en les darreres setmanes “no ha afectat negativament a l’espàrrec, si bé és cert que una mica de pluja hauria anat molt bé i potser així la collita hauria sortit una setmana abans”. Tampoc està previst que aquestes temperatures afectin a la qualitat de l’espàrrec d’aquest any: “El tema de la qualitat és una mica com una caixa sorpresa, fins que no surtin no se’n pot saber, però els entesos m’han explicat que els primers que surten són més petits que els que venen després. En qualsevol cas, el clima no hauria d’afectar a la qualitat de la collita d’espàrrecs”.

espàrrecs
Ja s’estan començant a collir els primers espàrrecs a Gavà (Imatge: cortesia de Josep Pañella)

El president dels pagesos gavanencs destaca que a Gavà hi ha 3 ó 4 pagesos que produeixen espàrrecs de manera intensiva, tot i que la gran majoria dels pagesos, entre 14 i 15, tenen espàrrecs en major o menor quantitat. L’espàrrec gavanenc, quan surt de les mans dels pagesos, “va a parar sobretot a la restauració de Gavà i de poblacions properes, també al Mercat de pagès, i alguns van també a MercaBarna. Puntualment algun mercat municipal de Barcelona també ens demana espàrrecs gavanencs ja que tenen restaurants que treballen amb producte de proximitat”.