Esther Figuerola
Un dels grafitis d'Esther Figuerola (Foto: Instagram de Farigolart)

Esther Figuerola és una il·lustradora i grafitera gavanenca que signa amb el nom de Farigolart. En el seu cas, la il·lustració va arribar abans que els grafitis ja que “des de que era molt petita sempre m’ha agradat molt dibuixar, és el que sempre m’ha agradat fer, en extraescolars feia dibuix, i de fet vaig fer el grau mitjà de disseny gràfic a Barcelona”.

Fent el grau va ser on va començar a aficionar-se també pels grafitis, primer “amb plantilles, i després ja sense plantilles a partir de 2016 amb esprais fent lletres i dibuixos, per exemple”. Pintar amb esprais “al principi és més difícil del que sembla, però amb la pràctica es torna més fàcil”.

A Figuerola li agrada pintar grafitis “quan més grans millors, perquè es veuen més i et permet treballar amb més facilitat els detalls i la llum”. L’artista gavanenca fa tant pintura en murs com grafitis, “dues disciplines que tenen en comú que expressen una opinió que tens a dintre teu, però que tenen també diferències. Per exemple, un grafiti sempre són dibuixos o lletres amb un estil més urbà, i un mural té un estil més semblant al que pots trobar en un paper”.

Una de les temàtiques que més li agraden a Figuerola són els paisatges: “Soc una enamorada de la natura, de tota la vida he pintat paisatges, i tot i que hi ha grafitis dedicats a la natura el més habitual són estils més urbans”. Una altra de les seves temàtiques favorites és, curiosament, el món Disney, i ha pintat personatges com “Úrsula, la dolenta de “La sirenita”, o personatges d’”El rey león” com el Macaco”.

Una de les darreres obres de Figuerola es troba en el mur lliure del Parc del Mil·lenni, a tocar de l’Ésser del Mil·lenni, i és “un mur reivindicatiu del mar, que està ple de plàstics que són un perill per la fauna i per nosaltres mateixos, és un tema que m’interessa molt i sempre havia volgut fer un dibuix que denunciés aquesta problemàtica”.

Respecte a la caducitat d’aquest tipus d’obres urbanes, que depèn de quan els artistes pinten a sobre de les que ja hi ha fetes, Figuerola creu que “posar només una signatura o un gargot està lleig perquè l’artista s’ha gastat uns diners en pintura i ha invertit temps. Els murs lliures estan per tal que tothom ens puguem desenvolupar, però si vols tapar a algú has de saber com fer-ho”.

Figuerola té obres escampades, per exemple, a la Riera de Sant Llorenç o a la zona industrial de Gavà. De fet, la Riera “és com una mena de museu, de fet han vingut grafiters molt famosos d’arreu del món per fer grafitis aquí en aquesta zona de Gavà”.

Escolta l’entrevista sencera a Ràdio Gavà