Estratègia de l’Alimentació Sostenible, Accessible i Saludable
Gavà dissenya una Estratègia de l’Alimentació Sostenible, Accessible i Saludable

L’Ajuntament de Gavà ha presentat un full de ruta anomenat Estratègia de l’Alimentació Sostenible, Accessible i Saludable. Aquest document sorgeix d’un “procés de reflexió profunda sobre el sistema agroalimentari actual de la ciutat i les implicacions directes sobre la ciutadania”, segons un comunicat emès pel consistori.

El document recopila totes les accions que s’estan realitzant a l’Ajuntament en el marc de l’alimentació, però també marca les fites a seguir. En total s’han definit tres objectius generals sobre els quals es fomentarà l’estratègia de Gavà: “combatre l’emergència climàtica; promoure dietes sostenibles, accessibles i saludables per a tothom; i l’impuls de l’economia local i de proximitat”.

El document s’ha elaborat amb “una mirada transversal a tots els àmbits i departaments municipals”. Per exemple, des de l’Àmbit d’Acció Social, Ciutat Educadora i Cultura es coordinarà “la millora de l’alimentació entre la ciutadania vulnerable i la transició cap a una alimentació més sostenible per als infants, l’augment de la presència de la dona al sector agroalimentari, i l’eliminació dels estereotips que la vinculen al moment de la compra”.

L’Àmbit de Governança, Gestió Interna, Desenvolupament Econòmic Sostenible i Projecció de la Ciutat incidirà de la seva banda en “la creació d’ocupació de qualitat al sector agroalimentari, la promoció del producte local de km0, les sinergies entre els sectors pagesia-comerç-restauradors, la formació al sector comerç i mercats en sostenibilitat, i les bones pràctiques en economia circular i excedents alimentaris”.

Altres objectius pertanyents a diversos departaments del consistori passen, per exemple, per aconseguir una cadena de producció alimentària respectuosa amb el medi ambient, el benestar animal i les persones; crear una central de compres per a la distribució de productes de proximitat; o aconseguir que s’elaborin menús més equilibrats a les escoles.

Amb l’objectiu de portar a terme algunes de les accions de l’estratègia, Gavà ja és part activa de la xarxa BioCanteens, la qual garantirà una distribució de menús escolars sostenibles a partir de les bones pràctiques de la població francesa de Mouans-Sartoux. Aquesta iniciativa és possible gràcies a la convocatòria europea d’intercanvi i aprenentatge URBACT, que engloba 29 països, 7.000 agents locals i 550 ciutats.

Aquesta estratègia que ha dissenyat l’Ajuntament de Gavà és el fruit de l’esforç conjunt no només dels departaments consistorials implicats, sinó també dels agents econòmics i socials relacionats directament amb la sostenibilitat alimentària del municipi: mercats, pagesia, comerciants, associacions, salut i persones vulnerables. El document ja es pot consultar a la plataforma digital Gavà Participa, Gavà Decideix perquè tota la ciutadania pugui donar la seva opinió i plantejar propostes per enriquir-la, abans de la seva aprovació definitiva.