estudiants italians
Pañella, ensenyant uns espàrrecs acabats de collir als estudiants italians

Un grup d’uns 15 estudiants italians han visitat aquest matí els camps d’espàrrecs gavanencs. En concret els joves estudien tercer curs de la llicenciatura de Ciències Gastronòmiques a la Universitat de Ciències Gastronòmiques de Pollenzo, que és una ciutat situada al nord d’Itàlia. En total han viatjat prop de 70 alumnes que recorreran diversos indrets de Catalunya en una estada de 10 dies.

Verónica Fernández, professora de la universitat, ens ha explicat que l’objectiu d’aquest viatge, “com tots els que fem a la universitat, passa per conèixer una mica territoris oblidats pel que fa a l’agricultura, la gastronomia, i els vins”. En aquesta estada a Catalunya, en concret, “volem descobrir tot el que està fora de Barcelona i de les grans produccions, busquem els petits productors que ens poden ensenyar coses històriques i diferents respecte al que veiem tots els dies als grans supermercats”.

La visita dels estudiants ha tingut lloc als camps d’espàrrecs de Josep Pañella, president de la Cooperativa Agropecuària de Gavà. Pañella ha mostrat als joves els conreus de l’espàrrec, com es cullen, com es fan manats, i fins i tot han pogut fer un tast d’aquest producte en cru.

Fernández destaca que l’espàrrec “és un producte especial, molt buscat pels cuiners, i també pels nostres noves que fan d’ambaixadors de la gastronomia en el món”. La visita portarà als estudiants italians a indrets com ara llotges o cellers, i a la tornada “hauran d’escollir un dels productes d’entre tots els que coneixeran i hauran de fer un treball”.

Marco Poggi, un dels estudiants, ens ha destacat que aquest “és un conreu que s’està perdent, i l’espàrrec blanc el cullen molts pocs pagesos que principalment el venen a la restauració, que comprant els espàrrecs mantenen viva la tradició de l’espàrrec blanc a Catalunya”, i de l’experiència de tastar un espàrrec en cru no ha dubtat en assegurar que “està molt bo, és molt saborós i realment es pot menjar en cru”.