plasma
Èxit de participació en la campanya de donació de plasma (i sang) a Gavà

Ja no queden hores disponibles per poder participar en la campanya de donació de plasma (i sang) que el Banc de Sang i Teixits porta a terme avui a Gavà. Una de les seves unitats mòbils es desplaça avui durant tot el dia a la plaça de Jaume Balmes de Gavà per tal que la població pugui donar sang, però també plasma. Arnau Maspons, tècnic de promoció del Banc de Sang i Teixits, ens ha confirmat que “s’han superat les 100 persones apuntades i les reserves hores d’ara ja estan plenes”.

La donació de plasma és una mica més llarga que la de sang, que sol durar entre 7 i 10 minuts, i es pot allargar fins els 45 minuts. Això és així perquè “funciona amb la plasmafèresi, que és un circuit en el que ens quedem amb el plasma sanguini i desprès hi ha un retorn de les cèl·lules sanguínies al donant”.

Maspons ha qualificat la donació de plasma com a “molt necessària”, i recalca que “hi ha molts malalt que necessiten el plasma com ara grans cremats o accidentats, i a més alguns elements de la sang que es troben en el plasma sanguini són molt necessaris”. El tècnic ha explicat que “estem a la meitat dels nostre objectiu ja que ens agradaria aconseguir unes 40.000 donacions de plasma a l’any i ara mateix anem al voltant de les 20.000”.

Donades les circumstàncies actuals de la pandèmia no és possible venir amb el tradicional autocar perquè, “com podeu imaginar, és complicat mantenir la distància de seguretat en una unitat mòbil que no suposa més de 30 metres quadrats”. Aquesta és doncs ja la segona vegada que el Banc de Sang i Teixits realitza les seves campanyes de donació a Gavà “amb una carpa i uns mòduls prefabricats on els usuaris estan més còmodes i on podem aconseguir aquesta distància de seguretat així com la correcta ventilació, i això també ens permet augmentar la capacitat i convocar a més donants”.