L’Ajuntament de Gavà ha detallat a la ciutadania la trentena de projectes sotmesos a votació popular en la III edició del Junts Fem Barri en el decurs d’una trobada celebrada al casal municipal de la gent gran El Centre. La tinenta d’alcalde de ciutat i territori, Rosa Fernández, va ser l’encarregada d’exposar aquest programa nascut al 2014, i que pretén “cercar la implicació directa dels gavanencs i gavanenques per prioritzar obres de millora a l’espai públic que contribueixin al benestar ciutadà” i tal i com va explicar l’Alcaldessa “fer que els nostres barris siguin més inclusius, més verds i més sostenibles”
De les 30 propostes a votació, 12 van ser definides pels propis serveis tècnics de l’Ajuntament, i de les 92 presentades per la gent, se’n van seleccionar les 18 que s’ajustaven als requisits.
Millores a l’espai públic
El consistori ha atorgat un total de 500.000€ a aquestes inversions, encara que cada proposta no supera els 35.000€. Una limitació econòmica que, segons el govern municipal, permetrà diversificar la quantitat i la tipologia de les actuacions.
L’Ajuntament ha prioritzat a més els projectes de millora de la qualitat urbana que s’emmarquen en el plantejament estratègic que guia tota l’acció municipal: l’agenda de sostenibilitat.
Procés de votació
Com a novetat, aquest any ha canviat el sistema de votació: cada persona pot escollir 5 propostes que es puntuaran per igual, a diferència de les edicions anteriors, en les quals s’atorgava a 5 projectes una puntuació de l’1 al 5.
Les votacions es poden fer de manera presencial en diferents equipaments municipals i Regidories de barri, així com de manera telemàtica a través de la plataforma Gavà Participa – Gavà Decideix.
Després del període de votació, que conclourà el proper 30 de juny, es procedirà al recompte de vots, a analitzar les prioritats de la ciutadania i a dur a terme les gestions i tràmits administratius necessaris per materialitzar aquests projectes
Junts Fem Barri, un procés arrelat
El Junts Fem Barri arriba a la tercera edició avalat per la bona acollida de les passades convocatòries. Fins ara han participat 1.801 persones que han prioritzat un total de 42 actuacions a l’espai públic. L’any 2017, aquesta iniciativa es va incorporar al Banc de Bones Pràctiques impulsat per la Federació de Municipis de Catalunya i la Fundació Carles Pi i Sunyer d’Estudis Autonòmics i Locals per promoure la millora i la innovació en els governs locals.
Fruit de l’edició de 2014 s’han executat 24 obres, entre elles els primers correcans de la ciutat, el circuit d’exercicis físics del parc del Mil·lenni i un parc infantil a can Tries, així com la millora de la protecció de les dunes al passeig Marítim, i la millora de la seguretat de la rotonda de la carretera de la Sentiu.
De la convocatòria de 2016 van sortir 18 obres, sis de les quals ja són una realitat: la retirada d’una de les dues alineacions d’arbrat de les voreres del carrer de Sant Lluís, la renovació de l’enllumenat de l’av. de Joan Carles I i de l’entorn del carrer de Manuel de Falla; la remodelació de l’àrea de lleure de la Sentiu, i la creació de pistes de petanca a la Sentiu i al carrer de Sant Martí. Actualment, estan en fase d’execució els projectes de creació d’un parc d’street work i d’una pista polivalent al parc del Calamot. Entre les obres pendents d’inici hi ha la pista multiesportiva al parc del Mil·lenni, l’adequació del parc infantil de la plaça Catalunya i l’arranjament de la plaça del Pare Poveda.