Festa de la Música
Un moment de la darrera Festa de la Música que es va fer presencialment, la de 2019 (Foto: https://sites.google.com/view/amicsdelamusicadegava/)

Amics de la Música de Gavà celebrarà enguany de manera presencial la Festa de la Música. L’any passat, a causa de la pandèmia, es va haver de fer una celebració virtual, però aquest 2021 es podrà tornar al format presencial “evidentment amb les restriccions que encara s’han de complir a causa de la pandèmia”, tal i com admet Adrià Perea, que és el president de l’entitat.

Així doncs, “disposarem d’una banda de menys temps, i de l’altra serà com sempre a l’aire lliure, el que també ajuda de cara a les restriccions per la Covid-19”. Les actuacions tindran lloc a l’Escola Salvador Lluch el dissabte, 19 de juny, i estaran distribuïdes en dues sessions, una al matí i l’altra a la tarda. Les inscripcions funcionen a ple rendiment, el que demostra que “la gent té ganes de tornar a fer música en directe i al carrer després d’aquest període en el que hem estat tancats, així que estem molt il·lusionats i ara la feina serà nostra per tal que tothom pugui participar el temps disponible de la millor manera possible”.

Entre els que ja s’han inscrit “hi ha de tot, des de gent que ve d’escoles de música fins a grups que toquen per plaer i que no estan necessàriament estudiants música, i també tenim músics professionals que han volgut sumar-s’hi”. Perea està molt esperançat per aquesta resposta ja que “quan vam començar a organitzar això pensàvem que costaria omplir els forats, pensàvem que la situació ens jugaria en contra, però ha resultat tot el contrari, i no només la gent vol tocar sinó que també vol anar a escoltar música”

Amics de la Música de Gavà està funcionant ja a ple rendiment i “en la mesura que la pandèmia ho permeti, la nostra intenció és reprendre l’activitat al màxim nivell. Ara estem molt centrats en la Festa de la Música, que requereix d’un esforç afegit, però tenim moltes propostes que estem ideant i que és possible que en el darrer trimestre d’aquest any puguin començar a veure la llum”.

Per cert, la Festa de la Música no s’ha de confondre amb el Dia Mundial de la Música, que es celebra cada 1 d’octubre. La Festa de la Música és una iniciativa que té el seu origen en una proposta que el músic estatunidenc Joel Cohen va fer l’any 1976 a Radio France, l’emissora on treballava aleshores. La idea era fer una mena de festival musical coincidint amb els dos solsticis, el d’estiu el 21 de juny i el d’hivern el 21 de desembre. Finalment, només el d’estiu va rebre llum verda i es va celebrar per primera vegada el 21 de juny de 1976 a Toulouse. Oficialment, però, la primera Festa de la Música es va celebrar a França el 21 de juny de 1982 a iniciativa del ministre de cultura, Jack Lang.