Festival de Titelles
Un moment de la presentació, aquest matí a l'Espai Maragall, de l'edició d'enguany del Festival de Titelles

La 31ª edició del Festival Internacional de Titelles de Gavà es celebrarà entre el 13 i el 15 de maig. Aquest esdeveniment no es va poder celebrar l’any 2020 a causa de la pandèmia, i l’any 2021 es va celebrar però d’una manera molt limitada degut a les restriccions que estaven vigents ara fa un any.

2022, per fi, veurà una edició pre-pandèmia d’un festival que, segons Gemma Badia, alcaldessa de Gavà, “és molt important perquè porta 31 edicions, el que vol dir que Gavà segueix apostant, desprès de tres dècades, per un festival que dona il·lusió i alegria als més petits de la nostra ciutat”.

Badia ha volgut precisament destacar que, durant aquests dies, “podrem donar aquesta il·lusió i aquest somriure a uns nens de la nostra ciutat que també han patit molt les conseqüències d’aquesta pandèmia, infants que es mereixen també tenir el seu espai per poder desenvolupar la seva il·lusió en una fira de titelles que està sobretot fonamentada en la transmissió de valors, la pedagogia, i l’humor”.

El Festival de Titelles està organitzat per l’Ajuntament de Gavà i la Fundació La Xarxa. Jaume Amigó, president de La Xarxa Gavà, s’ha mostrat també molt satisfet de poder tornar a celebrar una edició sense restriccions ja que això “ens permet, amb tot l’esforç, tornar a donar valor a la “I” d’internacional que té el festival, i a la que hem pogut hem portat a companyies d’arreu del món”.

Amigó, en aquest sentit, ho té clar: “L’objectiu, després de dos anys de sequera, és omplir al màxim els carrers i les places de la ciutat, que sigui un cap de setmana de festa total, i per això hem reforçat i prioritzat els espectacles al centre, i l’espai escènic és, de fet, tot el centre de Gavà”.

Festival de Titelles
Els organitzadors del festival, amb els dos directors de La Roda Produccions, Dani Cherta i Jordi González (els dos de la dreta)

Això no vol dir que no hi hagin espais tancats on hi haurà representacions. N’hi ha dos, en concret: l’Espai Maragall i el Casal Municipal de Cultura American Lake. Al Maragall, precisament, és on es podrà gaudir d’una de les principals atraccions de l’edició d’enguany: la estrena absoluta de la primera obra dels gavanencs La Roda Produccions en la que utilitzen titelles, “En Joan Sense Por i la casa encantada”, que tindrà lloc diumenge 15 a les 12:30 hores.

Amigó ha destacat justament la presència dels gavanencs ja que “han donat un pas important incorporant titelles en el teatre musical, que era un element que no havien utilitzat fins ara. Des del primer moment que ens vam assabentar sabíem que aquesta obra s’havia d’estrenar al festival, no només perquè siguin gavanencs, sinó pel contingut, perquè és teatre per a tota la família. I d’aquesta manera volem premiar l’esforç i l’esperit de renovació d’una companyia, les ganes d’investigar i d’incorporar una visió més ampla de l’espectacle”.

Tots els espectacles són gratuïts, però pels dos que tenen lloc a l’Espai Maragall (el de La Roda i el de la companyia Ymedio Teatro) s’haurà de retirar abans la corresponent invitació a través de la web Entràpolis.