Festival Internacional de Titelles
Amigó i Badia han presentat avui la 32ª edició del Festival Internacional de Titelles de Gavà

El Festival Internacional de Titelles de Gavà celebrarà enguany la seva 32ª edició entre el 12 i el 14 de maig. Hi participen 13 companyies teatrals vingudes de diverses parts del món que van des de diversos indrets de Catalunya fins a, per exemple, Estats Units, Regne Unit, Dinamarca o Portugal. Oferiran un total de 30 espectacles repartits en 10 espais escènics distribuïts per la ciutat, alguns oberts i altres tancats. També hi participaran tres entitats gavanenques, els Sonaquetomba, els Set de Ritme, i la Companyia General del Foc, que oferiran dos cercaviles amb els seus ritmes i els seus capgrossos, en cada cas.

L’alcaldessa de Gavà, Gemma Badia, i el president de Xarxa Gavà, Jaume Amigó, han presentat avui aquesta 32ª edició del festival en un dels seus escenaris principals, l’Espai Maragall. L’alcaldessa ha destacat que “és molt important no només mantenir aquest festival, sinó que hi hagi una molt bona oferta tant d’artistes com d’espais i de sessions. I jo crec que això s’ha aconseguit aquest any”.

Badia ha posat també en valor que, amb la filosofia d’aquest festival, “els infants poden tenir aquesta part pedagògica que transmeten les titelles, i és que hi ha un missatge explícit i també implícit en cadascun dels 30 passis que fan les companyies participants d’enguany”.

El festival està coorganitzat entre l’Ajuntament i Xarxa Gavà, membre de la Fundació Xarxa d’Espectacle Infantil i Juvenil de Catalunya. Amigó s’ha mostrat molt satisfet d’haver superat per fi les limitacions de la pandèmia, que ja l’any passat van permetre una edició molt exitosa, i ha volgut destacar que, “com sempre, tots els espectacles són gratuïts, i això sorgeix d’una voluntat expressa tant de l’Ajuntament de Gavà com de La Xarxa”.

En referència a l’edició d’enguany, i segons ha explicat Jaume Amigó, “hem treballat intensament per tal que pugui haver una gran varietat de titelles i de teatre d’objecte, donant-li un plus en termes de qualitat, contingut, i context per tal que pugui agradar i el pugui gaudir qualsevol persona que li agradi la cultura, i en aquest cas les titelles”.

En el marc del festival hi haurà una instal·lació permanent, a càrrec del Galiot Teatre, que estarà ubicada a l’espai central del parc de la Torre Lluc, i en la que els infants podran jugar a construir titelles. Amigó ha destacat que “serà una activitat que es farà sencera amb materials reciclats com ara portes, finestres o aixetes, i els infants podran entrar, manipular, construir i desfer les titelles”.

També val la pena destacar que el festival retrà un homenatge a la companyia L’Estaquirot Teatre, ubicada a Vilanova i la Geltrú, que acaba de complir 50 anys en escena i ha anunciat la seva decisió de retirar-se: “Quan ens vam assabentar d’això, els vam trucar perquè de les 32 edicions del festival ells han estat en 27, així que ara que es retiren havien de ser sí o sí en el festival. Possiblement serà la darrera oportunitat de veure’ls”.

Respecte als estils que es veuran en aquesta edició, Amigó destaca que “enguany bàsicament hi haurà titelles de fil, la marioneta típica que és la més lluïda però també la més difícil i, per tant, hi ha menys gent que s’hi dediqui. L’escola de manipulació de titelles amb 10, 12 fils, té un treball escènic i de comunicació molt important, i enguany tindrem veritables especialistes d’una qualitat altíssima”.

Amigó, per acabar, ha animat a tothom a “que vingui, que participi, que gaudeixi, perquè no hi ha edat per les titelles ni per la cultura”.

Els comerciants se sumen a la celebració del Festival Internacional de Titelles decorant els seus aparadors amb motius relacionats amb les titelles. Ho faran el cap de setmana del 6 al 8 de maig, però els aparadors estaran decorats fins el final del festival. És previst que més de 40 botigues decorin els seus aparadors.