Festival Internacional de Titelles 2023
Festival Internacional de Titelles 2023

Des d’aquest divendres i fins diumenge Gavà acollirà el Festival Internacional de Titelles, un certamen que suma la 32ª edició i que comptarà amb la participació de 15 companyies i una trentena d’espectacles per a tots els públics en els 10 espais escènics distribuïts per la ciutat

El Festival està coorganitzat entre l’Ajuntament i Xarxa Gavà, membre de la Fundació Xarxa d’Espectacle Infantil i Juvenil de Catalunya. Aquesta darrera és l’encarregada de desenvolupar el programa, tant pel que fa a la selecció dels continguts artístics com a la part vinculada a la coordinació de la producció de l’esdeveniment, així com el personal de suport.

El seu president, Jaume Amigó, ha parlat de “la tornada a la normalitat del Festival després de dos anys de restriccions. Hem fet grans esforços per portar companyies que ens oferiran propostes de molta qualitat i molt variades”. Per enguany, Amigó ha explicat que “els titelles de fil i el teatre d’objecte seran els grans protagonistes amb espectacles de gran contingut, creativitat i que ens faran pensar“.

Amigó també ha explicat l’homenatge que se li farà a la companyia L’Estaquirot arran de la seva jubilació. Aquest grup estarà present al Festival amb obres emblemàtiques dels seus 50 anys de vida. Segons el president de la Xarxa “es tracta d’una companyia que ha estat present en el certament en 27 ocasions i hem considerat que es mereixia aquest reconeixement ara que es retiren dels escenaris”.

Un Festival per a tots els públics

Gran part dels espectacles tindran lloc en espais a l’aire lliure -amb escenaris al parc de la Torre Lluc, la plaça Major i la plaça de Josep Tarradellas- i en instal·lacions interactives i muntatges itinerants que convidaran a la participació i a la festa. L’Espai Maragall i el Casal Municipal de Cultura American Lake, el casal de la Gent Gran Torre Lluc acolliran les propostes de format més teatral.

Companyies provinents del Regne Unit, França, Portugal i EEUU compartiran cartell amb produccions del territori. A més, tres entitats locals participaran del Festival. Es tracta de Sonaquetomba, 7deritmes i la Companyia General del Foc, que participaran en les cercaviles programades.

Enguany s’aposta per noves propostes, com el taller de titelles retallables de la Venus de Gavà amb la col·laboració del Museu. Els participants podran fer unes titelles per poder participar amb elles a la cercavila que es farà dissabte acompanyats del grup local 7 de ritmes i amb els capgrossos de la Companyia General del Foc. Aquest esdeveniment vol potenciar el treball en xarxa, en aquest cas el Museu i les entitats locals. A més, es posa en relleu una figura emblemàtica de la ciutat com és la Venus.

Una altra cercavila tindrà com a protagonistes el diumenge als més joves de Sonaquetomba que faran ballar al voltant de la plaça Josep Tarradellas i la Rambla.

Espectacles destacables

  • Chatungla de Silfo Teatro que ens presenten un petit gran circ d’animals construïts amb deixalles i objectes abandonats que es mostren en escena per delitar-nos amb les seves habilitats.
  • L’espectacle itinerant Cavalls de Menorca del grup Tutatis que ens presentarà una visió personal de la celebració menorquina on es recrea l’animalitat primitiva del cavall i recupera el pes de la tradició en una representació contemporània.
  • Munta titella, de la companyia Galliot Teatre farà possible que els més petits siguin grans titellaires. Un conjunt de taules de planxar amb porticons antics de masia es convertiran en bancs de fuster on els infants muntaran els titelles animals.
  • Hai i el peix daurat de la companyia Giramàgic. El conte narra, a través de màgia i poesia visual, el navegar d’en Hai per l’oceà de la imaginació.
  • Suspended animation de The Huber Marionettes. Phillip Huber està a la vista el públic mentre controla personatges increïblement convincents a través d’una sèrie de números de varietats.
  • La companyia Particulas elementares ens porta Ninho. Amb un argument minimalista, la narrativa es desenvolupa des de l’atzar, la curiositat d’un nen, despertada per una simple coincidència, desencadena l’inici d’una xarxa d’efectes.

Consulteu el programa aquí