Fira
Foto de família de la presentació d'avui de la Fira a La Boqueria

Avui s’ha presentat al Mercat de la Boqueria de Barcelona la 68ª edició de la Fira d’Espàrrecs de Gavà. La presentació ha tingut lloc el mateix dia que comença el programa d’activitats Temps d’Espàrrecs, que s’allargarà fins el 7 de maig amb l’objectiu de permetre gaudir de l’espàrrec blanc gavanenc més enllà dels dos dies de fira.

La presentació ha comptat amb dos convidats d’excepció: els xefs Manel Armengol, del restaurant Major Trenta-sis, i Óscar Manresa, del restaurant Catalina. Els dos han protagonitzat un showcooking on han cuinat uns espàrrecs de dues maneres diferents: Armengol amb una barreja d’ou i cruixent de pernil, i Manresa amb un curiós entrepà. Dues brillants interpretacions de l’espàrrec, producte estrella de la Fira que, enguany, es celebrarà els dies 29 i 30 d’abril.

Gemma Badia, alcaldessa de Gavà, ha destacat en aquesta presentació que “no hi ha millor manera de presentar la Fira que fer-ho de la mà de la nostra restauració, que com veieu no només té creativitat sinó també molta qualitat a l’hora de preparar els espàrrecs”. Segons Badia, “és molt important que el nostre espàrrec no es quedi només a la zona de Gavà, sinó que la gran feina que hi ha al camp per conrear-lo tingui després un recorregut que ja sabem que té més enllà de la nostra ciutat, i aquesta presentació aquí a La Boqueria n’és un exemple”.

També hi estava present Josep Pañella, president de la Cooperativa Agropecuària de Gavà, que també ha agraït a la restauració la seva implicació: “Vull donar moltes gràcies a la restauració perquè és la que ha donat el valor afegit a l’espàrrec”, ha assegurat al mateix temps que ha advertit que “s’ha de cuidar al pagès, jo estic ja acabant però hem de buscar un relleu generacional que, com a mínim, pugui continuar amb el cultiu de l’espàrrec per tal que no es perdi aquest producte emblemàtic tan bo que tenim a Gavà”.

Fira d'Espàrrecs
Manresa i Armengol, en un moment del showcooking

Parlaments, doncs, de la part institucional i de la part de la pagesia, dues potes imprescindibles sobre les que es sustenta la Fira d’Espàrrecs. Però n’hi ha una tercera, que és precisament a la que tant Badia com Pañella han volgut donar les gràcies: la restauració. Per aquesta banda ha volgut parlar Àngel Marín, president del recentment constituït Gremi de Restauració de Gavà. Marín  ha destacat que els restauradors “hem d’estar a l’alçada d’aquest súper producte, d’aquest esforç que fa la pagesia aixecant-se cada dia tant d’hora i deixant parades durant anys unes terres de cultiu que es dediquen només a l’espàrrec i que ens permeten finalment a nosaltres poder disposar d’aquest producte tan pròxim i tan excel·lent”.

La restauració s’implicarà amb el GastroGavà de dues maneres: a la mateixa fira amb uns 30 estands on es podran tastar diverses interpretacions de l’espàrrec, i amb l’anomenat GastroGavà a la carta que, coincidint amb les dates de Temps d’Espàrrec, posarà a disposició de tothom a 21 restaurants uns menús, plats i platillos elaborats amb espàrrec de Gavà. Marín ha posat de manifest, una vegada més, la importància de “la distància, que és la que marca la diferència: estar al costat d’on es produeix el producte té per nosaltres un valor important, com no pot ser d’una altra manera”.

I responent finalment a la demanda de Pañella, Marín ha deixat clar que “la restauració ajuda i empeny i, tot i que no podrem ser un relleu tal i com demanes, intentarem estar a l’alçada per tal que aquest producte arribi a tothom i es gaudeixi”.