Diverses entitats gavanenques han unit esforços per tal de garantir que aquest 2021 arribi a Gavà la Flama del Canigó. Aquestes entitats han organitzat tan la rebuda de la Flama a Gavà com l’encesa de la foguera i la posterior revetlla de Sant Joan. La intenció és rebre la Flama a les 20:30 hores a la plaça de Jaume Balmes, fer l’encesa a les 22:00 hores, i tot just després celebrar la revetlla on hi ha previst música en directe però tothom haurà de portar el seu sopar.
L’any passat va ser un acte molt testimonial a causa de la pandèmia, però enguany sí que es podrà fer un esdeveniment una mica més normalitzat. La Flama es baixarà del Coll d’Ares fins a Torelló, i d’allà la portaran fins a Sant Boi un grup de ciclistes de la UME. Des de Sant Boi fins a Gavà la portaran un altre grup d’esportistes de la UME, acompanyats també de membres del Club Atletisme Gavà, en un recorregut de prop de tres quilòmetres.
Bernat Peso, president d’aquesta darrera entitat, ens ha explicat que “anirem corrent i caminant, la distància no és molt llarga però és un tram de carretera que passa per polígons industrials, i per això és convenient, per qüestions de seguretat, anar a un ritme tranquil”. Un altre motiu per anar tranquils és que “tenim marcada per protocol una hora d’arribada a Gavà, abans d’aquesta hora no podem arribar, però no sabem a quina hora arriba la Flama a Sant Boi, així que és complicat coordinar-ho tot plegat i per això anirem a un ritme molt molt tranquil”.
Les restriccions per la Covid-19 no permeten fer una recepció com sempre es feia, però els organitzadors intentaran que s’assembli el més possible. Brugués Comas, presidenta de la Unió Muntanyenca Eramprunyà (UME), ha destacat en aquest sentit que “aquest serà un any una mica diferent perquè l’Ajuntament no ens deixa fer la concentració de benvinguda, ens deixa fer els actes centralitzats a la plaça de Jaume Balmes, així que el recorregut per Gavà es farà sense concentracions de gent fins arribar a Jaume Balmes”.
L’acte allà serà també una mica diferent a causa de les restriccions. Segons Víctor Sentís, de l’Agrupament Escolta i Guia Roc del Migdia, “tindrem la plaça Balmes una mica perimetrat, ja que a causa de la Covid s’ha de fer així, i a més hi ha control d’accés i tothom que vulgui venir s’haurà d’inscriure prèviament, per fer-ho hi ha un full d’inscripció disponible a les nostres xarxes socials”. Sentís ens confirma que “hores d’ara l’aforament previst és d’unes 300 persones, tot i que això pot variar degut a que cada setmana van canviant les restriccions, així que no és una xifra definitiva”.
Es llegiran dos manifests en aquesta rebuda: un de nacional i altre més local, que acostuma a redactar una entitat local, i “que aquest any escriuran els castellers, tot i que la proposta és fer una mica de repàs de la situació de les entitats socioculturals de Gavà, ja que aquest ha estat un any i mig molt complex per moltes d’elles i actualment els és molt complicat participar en segons quins actes com la festa major degut a que porten molt de temps sense assajar”, segons explica Comas.
Les entitats que faran possible tot això són les següents: AE Roc del Migdia, ANC, Ateneu Popular La Maquia, Bastoners de Gavà, Castellers de Gavà, Club Atletisme Gavà, Companyia General del Foc, Consell per la República Gavà, Gegants i gegantons de Gavà, Grallers l’Anguila, Mata de Jonc, Òmnium Gavà, Sona que tomba, i UME.