Fòrum de participació ciutadana Espai Roca

La ciutadania gavanenca ha pogut conèixer i debatre sobre tots l’avanç de planejament de reordenació de l’Espai Roca, el sector que ocupa l’empresa a Gavà i Viladecans des de la seva fundació el 1917, en una trobada oberta celebrada al Nou Espai Sant Jordi.

L’avantprojecte de l’Espai Roca formula una proposta per racionalitzar els usos de 32 hectàrees de superfície, 6 de les quals pertanyen al municipi de Gavà, que sorgeix de la col·laboració entre Roca i els ajuntaments de Gavà i Viladecans per consolidar i potenciar l’activitat econòmica vinculada a la zona i desenvolupar processos de transformació urbana.

Es tracta d’un projecte de gran rellevància que els ajuntaments han volgut compartir amb el conjunt de la ciutadania, a través d’un programa d’informació pública i consulta del qual el fòrum d’avui ha estat el màxim exponent. Així ho ha destacat l’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez: “Estem innovant des de la perspectiva de la participació. Aquest procés no és obligatori, però l’hem volgut fer, ajuntaments i Roca, amb la voluntat de resoldre dubtes i, el més important, d’incorporar les màximes visions a aquest projecte per poder millorar-lo”. Un objectiu que compartit per l’alcalde de Viladecans, Carles Ruíz, i el CEO de Roca, Ramon Asensio, qui també va participar a la trobada.

Raquel Sánchez va mostrar el seu convenciment que l’Espai Roca “és un bon projecte, una iniciativa privada en el qual des del primer moment els ajuntaments vam posar sobre la taula les nostres expectatives, les nostres necessitats i la nostra voluntat de treballar conjuntament per fer que sigui referent a les nostres ciutats i també en l’entorn metropolità i en el conjunt de Catalunya”.

L’alcaldessa ha afegit que l’Espai Roca “millorarà la nostra ciutat: permetrà desbloquejar i solucionar la situació del barri de la Barceloneta, millorarà la connectivitat i la mobilitat i generarà un entorn que també atraurà nova i millor activitat econòmica. És, en definitiva, un projecte de transformació i d’integració urbana on compatibilitzarem els usos econòmics i comercials, l’ús residencial i també els equipaments zones verdes i vials actualmente inexistents”.

L’alcalde de Viladecans, Carles Ruiz, ha posat en relleu que amb aquest projecte “Gavà i Viladecans trenquen barreres. El mur que separa Roca de les ciutats deixarà d’existir, i entre les dues ciutats hi haurà una continuïtat urbana de parcs, d’espais públics, de vials, de persones residint, treballant i comprant als dos municipis que possibilitarà millorar a connexió que des de sempre ha existit. I reforçarem aquest continu urbà amb un valor afegit molt important que és el que ens aporta Roca”.

El CEO de Roca, Ramon Asensio, ha qualificat el projecte d’ “important i il·lusionant, demostració de què la voluntat de Roca de mantenir-se al territori no ha canviat. Avui dia, Roca és una multinacional amb presència industrial a 18 països i necessita d’uns espais que acullin tots els serveis corporatius des d’on dirigir totes les filials del món. Desplaçarem fins aquí possibilitats de desenvolupament importants, activitats de més valor afegit que les que històricament ha acollit aquest territori. Vindrà innovació, desenvolupament i I+D”.

Asensio ha afirmat que la gran innovació del projecte respecte a altres seus corporatives “és que l’empresa també mantindrà aquí l’activitat industrial, agrupant les fàbriques que actualmente tenim disseminades al sector. Traslladarem les oficines centrals en un edifici de nova construcció dissenyat per un arquitecte de renom, inclourem un museu que mostri la historia de l’empresa, un showroom… L’Espai Roca serà el referent on vindrà tothom que té relació amb la companyia”.

Espai Roca: nova indústria, més ciutat

El director de Serveis de Ciutat i Territori de l’Ajuntament de Gavà, Fidel Vázquez, ha exposat les característiques d’aquest projecte que planteja la transformació d’un ús dominant industrial obsolet per un altre d’industrial modernitzat que ocupa menys espai. Això permetrà disposar de més zones verdes i equipaments, altres usos productius com el terciari i de valor afegit, i usos residencials que permetran abordar polítiques d’habitatge assequible.

En aquest sentit, Vázquez ha explicat les millores econòmiques, urbanes i socials que recull el projecte, tot destacant que “els veïns de la Barceloneta es podran relocalitzar, si així ho decideixen, en el mateix àmbit. Quedarà garantida la permeabilitat de la riera de Sant Llorenç, cosa que permetrà creuar l’actual recinte tancat de Roca i connectar la zona industrial amb la residencial. I també revitalitzarà la Rambla i l’obrirà als nous espais públics que tindrà el nou sector”.

A la sessió s’han fet tallers monogràfics sobre els vessants de mobilitat; espai públic i equipaments. Distribuïdes per grups, que han estat dinamitzats per l’oficina d’innovació urbana Paisaje Transversal, les persones assistents ha aprofundit sobre com incidirà el projecte en cadascun d’aquests àmbits. Les seves propostes es recolliran al document de síntesi de les valoracions i suggeriments aportats al llarg del procés de consulta, que s’incorporarà a la Modificació del Pla General Metropolità com a Memòria de Participació Ciutadana.

El programa de participació ciutadana finalitzarà a l’abril. Fins aleshores, els gavanencs i les gavanenques poden continuar aportant les seves valoracions a través de la plataforma digital Gavà participa, Gavà decideix