Fòrum G3
Gemma Badia ha adreçat unes paraules als assistents al Fòrum G3 d'aquest matí

Octubre és el mes de la gent gran a Gavà, un mes on tradicionalment es planifiquen diversos actes dedicat especialment a aquest col·lectiu. Per aquest motiu avui s’ha presentat un informe que han portat a terme l’Ajuntament de Gavà i la Diputació der Barcelona on es fa una diagnosi de la situació de la gent gran a la nostra ciutat i es proposen 5 eixos d’actuació en el futur.

Aquests eixos passen, en primer lloc, per potenciar la participació, la implicació i el vincle de les persones grans a Gavà. També es vol garantir l’accés d’aquestes persones als recursos ja existents, així com fomentar els seus hàbits saludables. Un quart eix passaria per la millora de l’espai i el transport públic per fer-lo amigable amb les persones grans. I, per últim, es proposa una planificació i coordinació del treball vinculat a les persones grans potenciant el treball en xarxa i la coordinació de recursos.

Gemma Badia, alcaldessa de Gavà, ha destacat que, amb aquest informe, “volem saber com valoren els serveis, quines necessitats tenen, i com podem donar resposta des de les nostres competències”. A més, Badia ha assegurat que “allà on no arribem des de l’Ajuntament farem les reivindicacions necessàries i lluitarem i intentarem que es puguin solucionar aquests problemes. Per exemple, sabem que hi ha un problema en l’àmbit de salut, i sabem que hi ha un problema en la comunicació directa amb l’administració pública mitjançant vies digitals, ja que la gent gran no té el mateix nivell d’accés a Internet, a xarxes socials o als tràmits electrònics que la gent jove, que ho té més fàcil”.

Aquest informe, i especialment la diagnosi que es fa de la tercera edat a Gavà i les seves conclusions, ha estat l’eix de debat central en la reunió del Fòrum G3 que ha tingut lloc aquest matí a l’Espai Maragall. Badia ha destacat que “amb aquestes reunions del Fòrum G3 el que volem és buscar aquelles sinèrgies entre la gent gran i la societat”. L’alcaldessa recorda la importància d’aquest col·lectiu, una importància reflectida en una de les dades de l’informe: actualment gairebé el 17,99% dels gavanencs tenen 65 anys o més, en concret són 8.444 persones, però la projecció de cara a 2033 és que aquest percentatge pugi al 22,52%, és a dir, que en 10 anys a Gavà n’hi haurà 11.300 persones amb 65 o més anys.

És per això que Badia posa en valor la diagnosi que estableix aquest informe: “En 10 anys, una de cada quatre persones com a mínim a Gavà serà major de 65 anys, i per tant arriba un moment en el que l’esperança de vida, en ser més llarga, ens obliga a diferenciar entre gent gran i gent més gran, ja que parlem de persones que tenen més de 85 anys amb necessitats evidentment diferents de les persones majors de 65 anys. Per aquest motiu ens agrada tant parlar amb ells directament, fer aquest tipus de reunions, compartir la diagnosi que s’ha fet sobre la qualitat de vida de la gent gran a Gavà, que és molt important saber-ho per poder donar-los resposta”.

Badia, doncs, destaca que amb aquesta diagnosi “veiem clarament quines necessitats tenen a nivell de ciutat, que és el que la gent gran espera del nostre ajuntament i de la vida social a la nostra ciutat. Això implica que hi hagi una comunicació entre generacions, i en aquest sentit és important recordar que tenim una regidoria en aquest mandat destinada directament a les polítiques intergeneracionals, regidoria que ens ha de servir per tal que la gent gran pugui parlar amb la gent més jove i per tal que les dues bandes puguin trobar aquell nexe d’unió on es creuen, d’una banda, l’experiència del coneixement de la gent gran i per altra banda les necessitats d’aprenentatge de la gent més jove”.