Gala commemorativa dels 30 anys de Falles a Gavà

La sala d’actes del col·legi Santo Ángel de Gavà ha estat l’espai on la Casa de València ha celebrat l’acte de presentació de les falleres majors d’aquest 2018 i ha aprofitat per fer un homenatge a totes les xicotes que han estat falleres durant els 30 anys d’història d’aquesta tradició al nostre municipi.

Durant la vetllada s’ha gaudit de l’actuació de l’esbart Brugués, s’han repassat, amb fotografies, les falles que, des del 1988 fins avui, s’han cremat a la ciutat i s’ha recordat la història de l’entitat regional amb els seus moments claus, una tradició que, l’any passat, va ser declarada per la UNESCO Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

Durant la gala s’ha comptat, un any més, amb l’assistència de l’alcalde d’Olocau, Antonio Ropero, localitat valenciana agermanada amb Gavà, qui en la seva intervenció, ha posat “en valor aquest vincle” i ha tingut un reconeixement especial pels olocauins i olocauines que “en el seu dia van venir a Gavà i s’hi van integrar però sense perdre les seves arrels i costums”. Ropero va lliurar com a obsequi una petita escultura en forma d’olivera a les falleres majors i, en nom de la Diputació de València, un banderí contra la violència masclista a la Casa de València.

L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, també lliurar obsequis en nom de l’Ajuntament i en el seu parlament va afirmar que “la festa, més enllà de ser la màxima expressió de la cultura valenciana, s’ha convertit en un acte de ciutat esperat i gaudit, no només per la gent de Gavà, sinó per moltes persones d’altres poblacions de l’entorn”. Sánchez ha destacat “els 30 anys de falles, que també són 30 anys d’unió i il·lusió per mantenir viva la cultura i arrels en una ciutat, com Gavà, que sempre ha estat acollidora”

El president de la Casa de València, Sergio Engli, destacava que “s’ha treballat intensament per aconseguir que la festa d’enguany sigui més inclusiva i més musical, ja que tots els actes gaudiran de l’acompanyament d’una banda” i també ha dit que “cal reforçar l’agermanament amb Olocau, perquè la unió fa la força”.

Les falleres del 2018

La fallera Major d’aquest 2018 és Ester Zamorano Román, nascuda a Gavà i vinculada des de sempre amb entitats relacionades de cultura popular. El seu vincle amb la comunitat valenciana li ve per part de família política i la seva reiterada participació amb la Casa de València de Gavà. la fallera major infantil és la Sofia Molina Lasheras d’arrels valencianes per part de mare.

Una Falla i moltes activitats

La falla d’enguany porta com a lema “Bruixetes de la casa del terror”, un conjunt monumental on hi apareix una casa envoltada de figures, un ratpenat, una carbassa de Halloween i dues joves bruixes eixerides i simpàtiques. Tampoc hi falta la lluna en forma de calavera i un parell de mussols que s’hi recolzen.

Els ninots es cremaran diumenge, a les 21.30 hores, després d’un espectacle pirotècnic, abans però, s’està gaudint de diverses activitats durant el cap de setmana, com àpats de germanor, la tradicional desfilada de Moros i Cristians i una mascletà.

El mateixa diumenge encara es podrà passejar per la fira comercial, es farà la missa en honor a la Mare de Déu dels Desemparats a l’església de Sant Pere mentre que, a partir del migdia, es podrà gaudir de diferents espectacles a la plaça de Jaume Balmes, indret on també es farà el típic dinar de falles. Les actuacions seguiran a la tarda.