La platja, a l'alçada del carrer Blanes, aquest matí
La platja, a l'alçada del carrer Blanes, aquest matí

L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, el subdelegat del govern a Barcelona, Carlos Prieto, la cap de la Demarcació de Costes a Catalunya, Maria Toledano i el cap de promoció i conservació de l’Espai Públic de l’AMB, Jordi Bordanove, han visitat avui la platja de Gavà per veure els resultats de les actuacions que s’han fet per frenar la seva regressió.

En concret la Demarcació de Costes a Catalunya i el Port de Barcelona van abocar durant el mes de juny més de 40.000 metres cúbics de sorra al tram situat davant del carrer de Blanes. Una mesura a la qual s’afegeix la instal·lació per part de la Demarcació de Costes a Catalunya del Ministeri per a la Transició Ecològica d’un geocompost ple de sorra submergí que té com a funció protegir la duna en cas de tempesta. Aquest geocompost és un cilindre que té unes mides de 1,5 metres d’alçada, 3,60 metres d’amplada i una longitud total de 120 metres i va des del final del Passeig Marítim a Central Mar (al sud de l’hotel AC) i fins al carrer de Blanes. La seva col·locació s’ha fet en tres trams de 40 metres cadascun. És una actuació innovadora i sostenible que es fa per primera vegada a Catalunya.

“Cada any treballem per pal·liar la regressió de les platges de Gavà amb importants aportacions de sorra per part del Port de Barcelona i la Demarcació de Costes. Enguany el Departament de Costes ha fet una intervenció important i innovadora i només cal veure avui el resultat positiu que ha tingut en la nostra platja”, ha explicat l’alcaldessa. Raquel Sánchez ha destacat l’interès mostrat “per la delegació del govern i el subdelegat del govern personalment que va estar aquí present visitant l’impacte que va tenir el temporal Glòria a la nostra ciutat, com a molt llocs del nostre país. Aquest temporal va agreujar un problema de regressió de les nostres platges que patien i que patim des de fa uns anys”.

L’alcaldessa ha volgut remarcat que l’actuació que s’ha fet a Gavà és innovadora i zero agressiva amb l’entorn “s’ha col·locat submergit un geocompost, un cilindre ple de sorra que ha d’intentar evitar la regressió de les platges quan hi ha els temporals que patim durant la tardor o l’hivern. Ara s’ha de comprovar els resultats però cal destacar que aquesta intervenció no és agressiva amb l’entorn, el medi ambient o el fons marí”.

El subdelegat del govern també ha assenyalat la gran diferencia entre les imatges de la platja de Gavà després de les destrosses del temporal Glòria i avui durant la visita: “Hi ha una diferencia brutal” ha dit. El delegat ha informat que “hi ha hagut una inversió de gaire mig milió d’euros” i ha explicat que “a traves de un geocompost s’ha fet una duna artificial que, a més de una platja atractiva visualment, té un efecte sostenible i de prevenció davant de possibles temporals.”. El subdelegat del govern a Catalunya ha assegurat que “treballen per tal de tenir una costa sostenible i l’actuació amb una important inversió econòmica que hem fet en un municipi capdavanter com és Gavà, és un exemple”.