economia circular
Gavà s’alia amb Aigües de Barcelona i Cetaqua per impulsar l’economia circular

L’alcaldessa de Gavà, Gemma Badia; el director general d’Aigües de Barcelona, Ruben Ruiz, i el director general de Cetaqua, Carlos Montero, han signat avui la renovació del conveni de col·laboració per tal de desenvolupar i aplicar un model d’economia circular en el municipi. Aquest conveni dona continuïtat als dos anteriors subscrits des de l’any 2017 amb periodicitat bianual.

L’objectiu del nou conveni, exemple de col·laboració publico-privada, és donar continuïtat al projecte Circular Gavà en el que es van identificar 10 sinergies potencials entre actors territorials a través de l’anàlisi dels fluxos d’aigua, energia i residus per tal d’aplicar els principis de l’economia circular com a mitjà per garantir la sostenibilitat social, econòmica i ambiental de la ciutat. També per avançar en la implementació d’importants iniciatives, liderades per l’Ajuntament de Gavà, per progressar en el nou paradigma econòmic i consolidar Gavà com a referent europeu en sostenibilitat urbana.

L’alcaldessa de Gavà ha agraït a Aigües de Barcelona i a Cetaqua el seu “important compromís per contribuir a què Gavà continuï avançant en un camí necessari, el de l’economia circular i la innovació, que respon als fonaments de la gestió municipal”. Badia ha destacat que aquest conveni estableix “uns nous objectius quant al reaprofitament de l’aigua i dels residus, en definitiva, quant al repte que tenim per endavant les ciutats per fer front al canvi climàtic, per dotar-nos de les eines per a la regeneració, la recuperació i la sostenibilitat ambiental”.

Ruben Ruiz, de la seva banda, ha destacat la importància que té per ells aquest conveni ja que “al final és la continuació del nostre compromís amb l’Ajuntament de Gavà per poder desenvolupar projectes d’innovació aplicada pel benefici de la societat i del medi ambient”. Segons Ruiz, “és molt important que mitjançant aquestes aliances publico-privades tots ens posem a treballar per fer front als principals reptes que tenim, ja siguin socials, mediambientals, o de qualsevol altre tipus”.

Carlos Montero ha afegit també que aquest conveni “ens genera molta il·lusió ja que, desprès del diagnòstic i de la proposta de mesures, amb aquest conveni el que fem és implementar i demostrar algunes d’aquestes mesures en l’àmbit de l’aigua, com per exemple fent reutilització de l’aigua per millorar la disponibilitat d’aquest recurs i per fer servir aigua regenerada en usos urbans no potables”.

En el marc del projecte Gavà Circular, i en l’àmbit aigua, aquestes accions de les que parla Montero es traduiran, per exemple, en la implementació d’un punt de recàrrega d’aigua i l’estudi de viabilitat d’un segon a un polígon industrial. D’altra banda, en l’àmbit energia-residus es durà a terme la identificació de solucions per implementar un projecte pilot de recollida selectiva de residus en els polígons del municipi. També es plantejaran avenços en el model de gestió energètica amb la difusió de bones pràctiques i oportunitats de negoci entre el teixit empresarial.