Gavà es va manifestar ahir contra la violència masclista a l’esport. La concentració va tenir lloc a la plaça Major i estava convocada per l’Associació de Dones Clara Campoamor amb el suport de l’Ajuntament de Gavà. Carmen García, presidenta de l’entitat, va deixar molt clar que l’acte s’havia convocat “arran del cas Rubiales, ja que ja portem dues setmanes amb aquests fets menyspreables. I és que s’ha de recordar, a banda del tema del petó, que aquest senyor es va tocar les pilotes, per continuar amb el símil futbolístic, en una llotja on hi havia una menor al costat, i a més ho va fer representant a Espanya”.
A banda d’això, García recorda que “s’estan produint moltes manifestacions feministes per aquest cas, i nosaltres no podíem estar de braços creuats i també a Gavà havíem de sortir al carrer”. A més, va definir la concentració com “un acte de rebuig no només a aquest senyor, sinó també a totes les institucions que utilitzen l’abús de poder i la violència institucional, que són moltes i contra la que nosaltres ja ens vam manifestar fa alguns anys”.
L’alcaldessa de Gavà, Gemma Badia, no es va voler perdre aquesta concentració i va posar en valor la importància de que “la gent participi i vingui a actes de reivindicació com el que hem fet aquí avui. En aquest cas ens hem trobat per rebutjar la violència a l’esport, representat amb aquest cas flagrant d’un petó que Jenni Hermoso en cap cas va acceptar”.
Badia va destacar a més que “l’alta assistència a aquesta concentració demostra que la gent és conscient de que aquest cas és només la punta de l’iceberg, que n’hi ha molts més al darrera. Un tipus de violència que també passa pel menysteniment de les dones esportistes i per la poca rellevància que se li ha donat sempre a l’esport femení, tot i que ara sembla que en el futbol comença a destacar. Tot i això segueix havent diferències salarials o infantilització de la dona que practica esport, el que ens indica que encara queda molt recorregut per fer i que és molt important que hagi formació a les entitats esportives”.
En definitiva, l’alcaldessa va qualificar aquesta concentració com a “molt necessària ja que posa de relleu que en el nostre teixit esportiu hi ha moltes dones, i de fet les hem posat en valor en algun acte del 8 de març, així que aquesta rellevància ja la hem començat a treballar abans que arribés aquesta polèmica”.
La concentració també va comptar amb l’assistència de representants d’alguns clubs esportius de la ciutat. Un d’ells era el Club Handbol Gavà, el president del queal, Josep Serra, ens van assegurar que es van sumar a aquesta iniciativa perquè “som un club on hi ha nois i noies i des de petits els eduquem. Venen a jugar quan tenen 4 anys i s’estan fins que tenen 30 anys, i és un club divers no ja per una qüestió d’igualtat sinó de diversitat totalment integrada, fa ja 60 anys que ho fem i que el club és així. Per tant, creiem que hem de recolzar totes aquestes iniciatives per aconseguir aquest canvi que fa falta en la societat per tal que acabem de ser realment iguals, diversos i tolerants”.
També hi va participar la Unió Muntanyenca Eramprunyà (UME). La seva presidenta, Brugués Comas, va destacar que “encara avui, al 2023, no hi ha igualtat en l’esport, i per això creiem que havíem de ser aquí. A la nostra entitat el 50% d’integrants són homes i l’altre 50% són dones, en aquest sentit no estem masculinitzats com passa en altres entitats, però tot i així encara ens queda molt camí per recórrer per assolir una igualtat real, per igualar-nos i per tal que les dones tinguem autoritat davant d’alguns homes en el camp esportiu”.