Bicibox
Gavà acull el primer Bicibox de gran capacitat de l’Àrea Metropolitana de Barcelona

El passat dissabte 1 de juny va començar a funcionar a Gavà el primer aparcament de gran capacitat de bicicletes de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). La instal·lació, ubicada al costat de l’estació de Rodalies, ofereix 100 places d’aparcament segur en un espai dotat amb càmera de seguretat 24 hores al dia. El servi forma part del Bicibox, el servei públic d’aparcament segur de bicicletes de l’AMB.

L’alcaldessa de Gavà en funcions, Raquel Sánchez, i el vicepresident de Mobilitat i Transport en funcions de l’AMB, Antoni Poveda, han visitat avui la instal·lació per comprovar-ne el seu funcionament. Sánchez ha destacat que, amb la posada en marxa d’una instal·lació d’aquestes característiques, “s’ha fet factible aquest canvi d’hàbits de la ciutadania en el sentit de que hem de ser respectuosos amb el medi ambient en els nostres desplaçaments, ja s’ha constatat que el canvi climàtic és una realitat i la mobilitat és un dels factors que més incideix en la contaminació de l’aire”.

L’alcaldessa en funcions ha assegurat que des de Gavà “hem marcat el camí, hem definit les nostres estratègies, i continuarem treballant ampliant la nostra xarxa de carrils bici i posant en marxa nous sistemes que ens permetin adaptar-nos a les noves necessitats i els nous hàbits de la gent als quals hem de donar resposta”.

Aquest aparcament d’alta capacitat de bicicletes sorgeix de la gran demanda que registra el Bicibox actualment. De fet, l’AMB està estudiant l’expansió d’aquests aparcaments de gran capacitat que s’ubicarien preferentment com a a Gavà, al costat d’estacions de trens. Ja s’està construint un al costat de l’estació de FGC de Sant Cugat del Vallès que inicialment disposarà de 70 places però que en el futur es podrà ampliar fins a 150.

A banda d’aquest model, l’AMB també ha dissenyat dos models diferents més d’aparcaments d’alta capacitat: el primer, reconvertint locals comercials i baixos en desús, i el segon en estacions de Metro gràcies a un conveni amb TMB que vol fomentar la intermodalitat Metro/bicicleta.

Segons ha remarcat Poveda, amb aquesta estació “ha d’haver un abans i un després ja que, si bé és veritat que el Bicibox ha donat seguretat als usuaris i ha suposat un increment en l’ús de la bicicleta, també som conscients que les estacions de Bicibox són limitades a l’hora d’ocupar l’espai públic i hem de canviar a sistemes d’alta capacitat per donar resposta a les necessitats dels usuaris”.

Poveda ha posat de manifest que els “canvis importants que des de les administracions estem introduint arran de l’augment de l’ús de la bicicleta que estem veient a totes les nostres ciutats” són per “acompanyar als usuaris de la bicicleta en els seus problemes, que moltes vegades estan relacionats amb la manca de comoditat per guardar les seves bicicletes i la inseguretat que moltes vegades representa deixar la bicicleta al carrer”.