Gavà renova el Segell Infoparticipa

L’Ajuntament de Gavà ha obtingut per tercer any consecutiu el Segell Infoparticipa amb una puntuació del 100% en els indicadors de transparència de la informació publicada ala seva pàgina web www.gavaciutat.cat, segons l’anàlisi realitzat pel Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural, de la Universitat Autònoma de Barcelona.

El Segell Infoparticipa arriba a la seva cinquena edició i en totes elles Gavà ha rebut aquest distintiu. A les dues primeres edicions, la puntuació no va arribar al 100%. En 2013, la web municipal va obtenir un 90,24% i al 2014 es va arribar a un 95%. Ja a la tercera edició, al 2015, es va assolir el màxim percentatge que es manté per tercer any desprès d’avaluar els continguts del 2017.

Aquest Segell és un reconeixement a les bones pràctiques que es posen de manifest als webs de les administracions públiques locals de Catalunya: ajuntaments, consells comarcals i diputacions.

Valoració

A l’hora d’avaluar la qualitat i transparència de la informació publicada es tenen en compte 52 indicadors. En concret es contempla aspectes qualitatius previstos per la Llei, especialment a l’article 6: la informació ha de ser “veraç i objectiva, perquè les persones puguin conèixer l’actuació”; s’ha de difondre “de manera constant i s’ha d’actualitzar de forma permanent, amb la indicació expressa de la data en què s’ha actualitat per darrera vegada i, si és possible, de la data en què s’ha de tornar a actualitzar”; s’ha d’organitzar “de manera que sigui fàcilment accessible i comprensible per a les persones i que en faciliti una consulta àgil i ràpida”.

La valoració obtinguda fa que la pàgina web municipal sigui mereixedora del Segell Infoparticipa a la qualitat i la transparència de la comunicació pública local, que és el màxim reconeixement que atorga l’organisme universitari per haver millorat la informació publicada a la web institucional.

En concret, el Laboratori de Periodisme i Comunicació avalua la informació que es publica a les pàgines webs dels ajuntaments catalans, consells comarcals i diputacions a través d’una bateria de 41 preguntes per conèixer si ofereixen informació en relació a quatre categories: Qui són els representants polítics, com gestionen els recursos col·lectius, com informen sobre la gestió i quines eines ofereixen per a la participació ciutadana.

Seguiment constant

És per això, que només es validen els indicadors si la informació està totalment actualitzada, és vigent i té un fàcil accés, el que vol dir que l’espai on apareix estigui ben nomenat i redirigit correctament.

Seguint aquests paràmetres, enguany s’han reconegut un total de 95 ajuntaments, entre ells Gavà, amb el compliment de la totalitat d’indicadors. També s’han distingit 6 consells comarcals i 3 diputacions. L’acte de lliurament ha tingut lloc aquesta tarda a la sala d’actes del Rectorat del Campus de la Universitat Autònoma de Barcelona.

La cerimònia ha comptat amb la conferència “El repte de la transparència” que ha anat a càrrec de Manuel Villoria, catedràtic del Departament de Dret Públic i Ciència Política de la Universitat Rei Joan Carles, expert en transparència.