Francesc Català
Català i Sánchez, donant un cop d'ull al llibre

Tot i la pandèmia actual, encara queden alguns espais per retre petits homenatges a persones de la nostra ciutat que han excel·lit d’alguna manera al llarg de la seva vida. És el cas del fotògraf gavanenc Francesc Català, que avui ha estat rebut a l’Ajuntament de Gavà per l’alcaldessa, Raquel Sánchez, aprofitant la recent edició d’un llibre dedicat a la seva obra, “Una mirada fotogràfica de Gavà”.

Sánchez ha destacat que l’acte d’avui significa un agraïment a persones que, com Català, “a través de les seves vivències, la seva experiència, i en aquest cas a través de la fotografia, ens permeten mantenir viva la nostra història i poder explicar d’on venim, què és el que som, i ens permeten poder mirar al futur, el seu treball és molt valuós per nosaltres”. L’alcaldessa ha assegurat sentir-se “molt agraïda” i ha lamentat que “aquest homenatge s’hagi hagut d’endarrerir a causa de la pandèmia”.

L’homenatjat, que ha volgut assistir en persona a aquesta recepció tot i els seus 93 anys d’edat, no ha dubtat en explicar que les seves fotografies les va fer “perquè les sentia, si m’haguessin dit que em pagaven per fer-les llavors no les hauria fet”. Català ha destacat que “les fotos les feia perquè em sortien de dins, tens unes obligacions a la vida i uns deures però també necessitem ser lliures com els ocells, i la fotografia em permetia expressar-me i ser lliure”.

En aquest homenatge no podien faltar els autors del llibre “Una mirada fotogràfica de Gavà”, Benet Solina i Vanessa Rodríguez. Solina ha destacat que “l’obra de Català és molt important, no és que sigui un bon fotògraf, és que la seva obra està a l’alçada de fotògrafs cabdals de Catalunya”. Solina ha recordat que tant Català com també Marrugat o Mitjans “van seguir una línia fotogràfica que no tenia res a veure amb el que s’havia fet fins aquell moment, és una fotografia que explora la realitat de veritat, i Català el que fa són fotografies dels marges dels pobles, de les noves barriades, i això és una fotografia que no es feia. La que es feia és la fotografia maca, la fotografia estètica, per això la seva obra té tant valor, perquè sense ell això hagués passat i ningú s’hagués assabentat mai a la vida”.

Francesc Català
Fotografia de família de la recepció a Francesc Català