Gavà se suma a les Jornades Europees del Patrimoni 2023

Gavà se suma un any més a les Jornades Europees de Patrimoni (JEP), una iniciativa del Consell d’Europa i la Comissió Europea que se celebra ininterrompudament a Catalunya des del 1991 i que està considerada l’activitat participativa més important d’Europa en relació amb el patrimoni cultural. Al llarg de tots aquests anys les Jornades Europees de Patrimoni ens han permès conèixer la riquesa i la diversitat del patrimoni cultural gràcies a la col·laboració de centenars de municipis, museus, monuments, associacions i entitats culturals d’arreu del territori que any rere any han obert les portes de casa seva per apropar el seu patrimoni cultural a la ciutadania.

Les activitats

Divendres 13 d’octubre, a les 19 hores

XERRADA “LA CIUTAT DE REPÒS I VACANCES” DEL GATEPAC

El complex de vacances per a les classes treballadores a les platges de Viladecans, Gavà i Castelldefels va ser dissenyat entre el 1931 i 1933 per encàrrec del govern de la II República. No obstant això, va quedar paralitzat per manca de finançament i va ser sepultat durant l’esclat de la Guerra Civil. T’interessa saber més sobre aquesta moderna proposta? A càrrec de Globus vermell.

Dissabte 14 d’octubre, a les 11 hores

VISITA GUIADA AL CASTELL D’ERAMPRUNYÀ

El castell d’Eramprunyà és un dels millors exemples de fortificació d’època medieval a Catalunya. El castell va caure en desús ben aviat i ha patit molt poques modificacions, per això les seves ruïnes de pedra vermella ens parlen com poques d’aquesta mena de fortificacions. Si voleu exercitar el cos, gaudir de les millors vistes de la plana del Baix Llobregat i conèixer aquest emblemàtic castell, us convidem a fer-ne la visita guiada acompanyats dels voluntaris de la Unió Muntanyenca Eramprunyà. Per participar de les activitats cal portar calçat còmode, aigua i protegir-vos del sol.

Castell d’Eramprunyà

Dissabte 14 d’octubre, d’11 a 14 hores

PORTES OBERTES AL REFUGI ANTIAERI DE LA RAMBLA

Durant la Guerra Civil Española, setze gavanencs van perdre la vida en diversos bombardejos a la ciutat. Una de les respostes de la societat civil davant d’aquesta amenaça va ser la construcció de refugis. Amb la visita al refugi de la rambla de Gavà, podrem conèixer la història d’aquella època i reviure en primera persona les sensacions, pors i sentiments dels homes, dones i infants que hi van trobar aixopluc. Punt de trobada a la porta del Refugi (pas subterrani de l’estació de tren).

Diumenge 15 d’octubre de 10 a 14.30 hores

PORTES OBERTES AL PARC ARQUEOLÒGIC MINES DE GAVÀ

El Parc Arqueològic Mines de Gavà és un centre de visitants de 4.000 m² que ens permet descobrir com era la vida al neolític —fa sis mil anys— a partir del jaciment de les mines prehistòriques de Gavà, les úniques en galeria dedicades a l’extracció de variscita. Us proposem un recorregut lliure a l’exposició del Parc Arqueològic per descobrir el paisatge, les persones i la tecnologia d’aquest apassionant passat, i experimentar la visita a l’espectacular reproducció de les mines prehistòriques amb un recorregut adaptat per a tots els públics. Accés segons ordre d’arribada.

Diumenge 15 d’octubre a les 12 hores

TALLER DE LLATA AL MUSEU DE GAVÀ

Quan no hi havia roba i el fang i la terrissa eren un luxe, calia dur aigua, recipients amunt i avall, calia conservar-los, segurs, i transportar-los. Farem un capçal, de llata de boga, per protegir la ceràmica i transportar els recipients sobre el cap. Un objecte que havia estat tradicional a totes les cultures, i una tècnica ancestral de trenat de vegetals autòctons com el margalló, la boga, o l’espart. Taller a càrrec del Carles Alcoy. Places limitades. Segons ordre d’arribada.

Can Valls

Diumenge 15 d’octubre, a les 11 hores

VISITA GUIADA A LA VIL·LA ROMANA DE CAN VALLS

Les restes d’una gran cisterna són el centre d’unes intrigants ruïnes situades en el port natural just on confluïen el riu Rubricatum i el Mare Nostrum, i actualment envoltades del bosc del turó de Caçagats. Les campanyes d’excavació han fet evident que es tracta d’un important jaciment d’època romana. Participa en la visita a càrrec dels educadors del Museu de Gavà i ajuda’ns a construir les hipòtesis sobre el seu origen. Per a participar de les activitats cal portar calçat còmode, aigua i protegir-vos del sol.

Diumenge 15 d’octubre, a les 10 hores

LES MINES SOTA LA CIUTAT

El conservador del Museu i Dr. en Prehistòria, Josep Bosch, us proposa un itinerari per descobrir les mines de variscita que es troben fora del Parc Arqueològic. Les podeu trobar sota els vostres peus, a la plaça d’Amadeus Vives, a MercaGavà o sota els edificis de les Talaies.

Diumenge 15 d’octubre, a les 12.30 hores

SORTIDA PEDRA SECA A LES FERRERES

Les construccions en pedra seca de Gavà són un exemple d’una antiga tècnica de construcció de murs, cabanes i altres elements, que es basa en l’ús de pedres sense argamassa per unir-les entre elles. A poca distància del nucli urbà, a la falda de la serra de les Ferreres, descobrirem les excel·lents mostres d’aquesta tècnica de pedra seca, la qual ha estat reconeguda com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat des del 2018. L’activitat serà a càrrec del Grup ecologista Quercus i la Unió Muntanyenca Eramprunyà. Punt de trobada: Benzinera “La Bòbila”. Cal dur guants de treball, aigua i calçat adequat.