Gavà s’ha sumat aquests dies a la Setmana de la Ciència, un programa amb activitats pensades per als joves amb l’objectiu de despertar l’interès per aquestes matèries. En aquesta ocasió, l’espai i els anomenats picosatèl·lits han estat els protagonistes d’un ambiciós projecte, que ja fa molts mesos que va donar inici, i on hi han pres part fins una desena de centres de secundària catalans i un onzè situat a la ciutat d’El Caire.
El passat divendres, el nou Espai Sant Jordi va ser el punt de trobada d’un parell d’ells: l’Institut Pedralbes de Barcelona i el col·legi Santo Ángel de Gavà que van exposar els seus treballs. Per part del Santo Ángel hi participa l’alumnat de primer i segon de batxillerat i l’objectiu del treball, que ha va arrencar el curs passat, és el disseny, construcció i llançament a fins 400 quilòmetres de distància de la superfície de la terra de picosatèl·lits.
Jorge Onsulve, divulgador, professor i fundador de La Fàbrica de la Ciència és l’encarregat de dinamitzar aquest projecte que ell mateix defineix com a “molt ambiciós ja que compta amb el suport de moltes institucions i, en cas de culminar posant en òrbita els petits artefactes, seria una veritable fita històrica”.
L’Alcaldessa de Gavà, Gemma Badia, qui també va estar present en aquesta trobada va donar l’enhorabona als estudiants perquè segons precisava “han fet un extraordinari treball de recerca”. També ha posat en valor i l’impuls d’una setmana dedicada a la ciència perquè fomenta el coneixement de tot allò relacionat amb l’espai entre els joves”.
Què és un picosatèl·lit?
El terme picosatèl·lit refereix a un satèl·lit de mida molt petita. El prefix “pic” ve de la paraula italiana piccolo, que significa «petit». En anglès se’ls denomina smallsat (escurçament de small satellite). Solen pesar menys d’un quilo i es construeixen amb l’objectiu de reduir els costos de construcció i llançament.
Aquests satèl·lits en miniatura tenen avantatges i desavantatges. Quant al positiu, solen ser més útils que els grans a l’hora de recopilar dades científiques i establir radioenllaços; però alhora també tenen menys capacitat d’emmagatzematge d’energia i poc espai com per disposar d’un sistema de propulsió.