El col·legi Santo Ángel està participant en un projecten internacional per fabricar un pico-satèl·lit. Hi participen escoles de tot el planeta, i l’objectiu és fabricar un petit satèl·lit, de la mida d’un telèfon mòbil, que té l’avantatge de que “quan torna a entrar en l’atmosfera no genera res de brossa espacial ja que es desintegra totalment”, segons ens explica José Antonio Sánchez, coordinador en el col·legi d’aquest projecte. La idea és que “Tingui una vida útil d’uns mesos, el suficient per complir la seva missió, i després no deixi cap rastre”.
Els col·legis que estan treballant en el projecte, que són bàsicament d’Àfrica i de Sud-Amèrica, han posat a sobre de la taula algunes idees per definir quina serà la missió d’aquest pico-satèl·lit. De moment, la intenció és que, “d’una banda, doni cobertura mòbil a zones despoblades de països en vies de desenvolupament, i d’altra banda que sigui capaç de detectar el risc alt d’un incendi abans de que es comenci a produir”.
Tomás Cerón, Lara Vila i Emma Sierra són tres dels alumnes del Santo Ángel que hi estan treballant. Cursen primer i segon de Batxillerat, i tant ells com la resta de participants s’han organitzat en equips i cada equip s’encarrega d’una tasca concreta, des de la programació del satèl·lit fins a la difusió del projecte o la recerca de finançament. Segons Sierra, “la distribució en els equips depenia dels interessos particulars de cadascú, alguns com Lara i jo ens encarreguem més de la part organitzativa i altres, com Tomàs, ha estat la via de comunicacions, mentre que la resta estan més interessats en cercar la forma més tècnica de posar en marxa el satèl·lit”.
El projecte, segon ens explica Cerón, “està en una fase molt inicial de desenvolupament, bàsicament estem donant publicitat al projecte, intentem que la gent sàpiga el que farem abans de que ho fem per tal de generar una audiència cap el projecte. D’aquesta manera, quan acabem el projecte i el nostre somni es faci realitat, la gent sabrà el que hem fet i quin treball hi ha hagut al darrere”.
No hi ha un calendari tancat per la finalització del projecte, i en aquest sentit Sánchez afegeix que “tenim problemes de coordinació amb els col·legis de Sud-Amèrica, que comencen ara les seves vacances d’estiu, mentre que nosaltres tot just acabem de començar el curs. La idea, però, és que a finals de 2023 puguem tenir bastant tancat el projecte”.
Segons Sánchez, “ara tenim una molt bona oportunitat de fer una maqueta i, d’aquí a un parell de mesos, llençar-la a uns 30 ó 40 quilòmetres d’alçada amb un globus aerostàtic d’heli, seria una prova pilot molt important”. El professor i coordinador destaca la importància d’aquest tipus de projectes, “portem anys treballant en projectes relacionats amb satèl·lits i quan va sorgir l’oportunitat de participar en aquest, que és un pas més cap a alguna cosa més gran que les que havíem fet, ens vam llençar de cap. No és un concurs, no competim contra ningú i no hi ha cap premi, però sí que és un concurs contra nosaltres mateixos per intentar aconseguir completar aquest repte”.