Cremà de la Falla de 2019
Cremà de la Falla de 2019

La Casa València de Gavà portarà enguany les Falles a Gavà després de dos anys sense aquesta activitat per motius de la Covid-19. Després de dos anys de pandèmia, de patiments socials i econòmics, de tancaments, per fi tindrem de tornada la Festa Fallera a Gavà. Quan va començar la pandèmia i el seu subsegüent tancament, el març del 2020, ens quedava un mes per a la celebració de la nostra estimada festa, i de pressa i corrent tot ho anul·lem per començar el calvari social que vivim. És per això que, amb força renovada, volem que Gavà i les poblacions dels voltants puguin gaudir amb nosaltres de la 32a edició de la Festa Fallera”, explica Sergio Engli, president de Casa Valencia de Gavà.

L’entitat regional ha preparat des de l’1 al 3 d’abril, i en només un mes, tot un seguit d’actes que s’iniciarà divendres 1 d’abril amb la plantà de la Falla a la plaça de Jaume Balmes amenitzada amb bunyols i moscatell. La falla d’enguany girarà entorn la temàtica de “fer l’indio”, segons ens explica Engli. A partir de les 21 hores tindrà lloc la presentació de la Fallera Major, Miriam García Moreno, a la Sala de Plens de l’Ajuntament i a continuació hi haurà el sopar de germanor.

Per al dissabte, 2 d’abril estarà instal·lada la Fira, en la plaça Jaume Balmes i el Gremi de Restauradors de Gavà prepararan plats típics valencians com el tradicional “almorsaret” i “esperem poder comptar amb activitats de diferents grups artístics per dinamitzar la festa”, informa Engli. Per la tarda es farà la 25a edició de la tradicional Desfilada de Moros i Cristians “amb multitud de vestits nous que creiem faran les delícies dels transeünts que vinguin a contemplar-los. Si algú estigués interessat a participar-hi, només cal posar-se en contacte amb nosaltres via mail a cvalenciagava@hotmail.com”. A continuació hi haurà una mascletà i a la nit tindrà lloc la tradicional cena de germanor entre els desfilats de Moros i Cristianes.

Finalment diumenge 3 d’abril a partir de les 12.30 s’oficiarà la missa en honor a la Mare de deu dels Desamparats, a l’església de Sant Pere. Al llarg del matí i la tarda, estan previstes actuacions a la plaça Balmes, a càrrec de varies de les associacions de Gavà.

L’activitat conclourà al vespre amb la tradicional Cremà de la falla, a la plaça de Jaume Balmes, a amb espectacle pirotècnic. “Insistim, com sempre, en la necessitat d’acudir als esdeveniments pirotècnics amb roba ignífuga, especialment si fa vent, doncs encara que no farem foc aeri el vent pot transportar alguna cendra incandescent, de la qual no podem fer-nos responsables després d’haver avisat”, recorda Sergio Engli.

Finalment el president de la Casa València de Gavà invita “a tots els ciutadans que vulguin viure una altra vegada, i amb prou normalitat, una festa ja tradicional de la nostra ciutat, que s’animin, surtin als carrers, gaudeixin en públic i facin que aquesta festa ens faci oblidar els pesars dels darrers anys , en llibertat”.