Parc Agrari
Gavà i Viladecans reivindiquen implicació Generalitat en Parc Agrari

L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, i l’alcalde de Viladecans, Carles Ruiz, han exigit avui a la Generalitat una major implicació en el desenvolupament del Parc Agrari del Baix Llobregat. En una visita a la zona agrícola gavanenca, i acompanyats dels presidents de les cooperatives agrícoles dels dos municipis, els alcaldes han posat de manifest la necessitat d’incrementar la dotació que destina el Departament d’Agricultura al Parc Agrari. Una partida pressupostària que aquest 2018 va pujar a poc més de 6.000 euros. Aquesta xifra només representa el 0,8% del pressupost total del Parc Agrari, molt per sota de l’aportació dels municipis i d’altres administracions que no són competents en matèria d’agricultura.

Raquel Sánchez demana “més suport i més inversions” i apunta a “les administracions que són veritablement competents en matèria d’agricultura, d’una banda la Generalitat de Catalunya i de l’altra l’Agència Catalana de l’Aigua, que és responsable de la gestió de l’aigua, dels sistemes hidràulics, de la millora dels sistemes de drenatge i de totes les inversions que són necessàries des d’aquesta perspectiva”.

L’alcaldessa gavanenca assegura que “és una qüestió que ens preocupa com alcaldes” i en aquest sentit recorda que “l’agricultura és un sector econòmic i productiu molt important atès que genera més 1.200 llocs de treball directes i indirectes, i en definitiva si defensem la seva importància i la seva continuïtat el que necessitem és suport per part de les administracions competents”.

Per als dos alcaldes és del tot indispensable que la Generalitat equipari la seva aportació a la que realitzen els ajuntaments a través de la Diputació de Barcelona. Això serviria per garantir el futur del Parc Agrari del Baix Llobregat i per resoldre les problemàtiques actuals, unes problemàtiques que s’han posat de manifest arran de les fortes pluges que es venen registrant des de l’agost i que han negat els camps de conreu de Gavà i de Viladecans.

Sánchez ha criticat que “moltes vegades s’anuncia un suport a l’agricultura que després, a l’hora de la veritat, no es tradueix en mesures concretes que, a més, nosaltres coneixem i podem dir quines són les accions que necessitem que s’apliquin al nostre territori”.

Carles Ruiz s’ha alineat amb Sánchez i té molt clar l’esforç que han de portar a terme les administracions competents: “D’una banda calen infraestructures per garantir els cultius; en segon lloc cal un pla econòmic de desenvolupament a l’agricultura; i finalment és necessària una gestió coordinada de tot el territori, és a dir, una taula comuna on tots els actors implicats estiguin presents i puguin parlar”.

Entre d’altres demandes, els dos alcaldes també insten a la Generalitat a continuar i a enllestir el projecte que ha de permetre fer arribar el Canal de la Dreta del riu Llobregat fins a Viladecans, així com abordar la incorporació de Gavà. Els alcaldes també demanen a la Generalitat que, des de l’Oficina de Canvi Climàtic, abordi un estudi sobre l’impacte d’aquest sobre l’agricultura al Parc Agrari del Baix Llobregat, i en especial a la zona baixa del Delta, i també de les mesures a implantar tant de resiliència com d’adaptació per a l’ús agrícola.