La Cremà va culminar amb el cap de setmana de festa

La Casa de València ha aconseguit, un any més, inundar la ciutat de festa i tradició amb les esperades Falles. La celebració, que ha tingut lloc aquest cap de setmana, va comptar amb un programa ampli d’activitats que va arrencar divendres a la tarda amb la “Cridà”, i la proclamació de Vanesa García com a Fallera Major, i Martina Sepúlveda com a Fallera Major Infantil en el tradicional acte de presentació a la sala de Plens.

Vanesa García, Fallera Major, i Martina Sepúlveda, la Fallera Major Infantil

La Falla, plantada a la plaça de Jaume Balmes va ser la gran protagonista d’aquesta tradició que ha complert 34 anys, i que en aquesta ocasió, sota el títol “els viatges mil·lenaris”  presentava tot un seguit de figures amb al·lusions a elements de diferents cultures del món relacionats amb els descobriments, aventures i exploracions que van ser claus per establir una relació entre Europa i la resta de continents. El conjunt monumental dissenyat per 15è any pel mestre Paco Vizcaíno feia una alçada de quasi 10 metres i va convertir-se en cendra amb la Cremà final que va tenir lloc la nit d’aquest diumenge enmig d’una gran expectació.

El conjunt monumental dissenyat per 15è any pel mestre Paco Vizcaíno feia una alçada de prop de 10 metres

El president de la Casa de València, Sergi Engli, va expressar el seu goig per poder mantenir viva aquesta tradició que cada any presenta més activitats i una major presència d’assistents i que, lluny de defallir, seguirem treballant per creixer i innovar”. En el seu parlament, Engli va explicar els origens de la festa de Moros i Cristians, va recordar els socis que en els darrers mesos ens han deixat i va avançar que, “de cara a properes edicions ens agradaria incorporar al programa una Romería de la Macarena”.

Un any més, la casa regional va aprofitar l’acte institucional per lliurar els “Bunyols d’or”, guardons creats al 2019, i que en aquesta ocasió han estat per a l’escenògraf i creador de la Falla infantil, Guillem Martí, per a Alicia San Isidoro, que va ser fallera en el seu dia, i per a Vicente Pascual, un dels socis fundadors de la Casa de València.

L’alcaldessa Gemma Badia va assegurar que esdevé “un orgull que Gavà pugui comptar amb una celebració declarada patrimoni cultural immaterial de la humanitat” i que “gràcies a la Casa de València i al suport d’altres entitats del municipi es pugui mantenir viva la tradició i els seus origens per tal de ser gaudida per a tothom”.

El programa es va completar amb la desfilada de Moros i Cristians amenitzada amb la música valenciana de la banda de l’Horta Sud de Paiporta i la participació de la Companyia General del Foc. També es va oficiar la missa en honor a la Mare de Déu dels Desemparats, es va gaudir d’actuacions a la plaça de Jaume Balmes i de les fires de productes artesans i de les atraccions a la plaça Francesc Macià.