La Falla del 2024
La Falla té com a temàtica “els viatges mil·lenaris”

La Casa València de Gavà està procedint a plantar La Falla que centrarà tots els actes festius del cap de setmana faller a la ciutat. El monument d’aquesta edició, que es pot admirar a la plaça de Jaume Balmes, té com a temàtica “els viatges mil·lenaris” i presenta tot un seguit de figures amb al·lusions a elements de diferents cultures del món relacionats amb els descobriments, aventures i exploracions que van ser claus per establir una relació entre Europa i la resta de continents.

Els Ninots, que han estat dissenyats per 15è any pel mestre Paco Vízcaino, configuren un conjunt de quasi 10 metres d’alçada fet amb fusta, cartró reciclat i poliespan.nEl procés de muntatge ha començat a primera hora del matí, amb l’arribada, en camió, de les figures des de terres valencianes i ha durat vàries hores en completar-se. Una feina que, segons l’entitat regional, “és laboriosa i requereix de cura, paciència i experiència”.

Falla infantil creada per Guillem Martí

D’altra banda, l’escenògraf gavanenc, Guillem Martí, s’ha sumat per segon any a aquest esdveniment ideant i construint una falla infantil dedicada, en aquesta ocasió, al món dels escacs i que segons descriu el propi creador “es composa per dues figures en forma de cavall que superen els 2 metres d’alçada i la d’una noia vestida de veneciana de prop d’un metre i mig”. El conjunt està fet de cartró i altres material reciclats que es poden cremar fàcilment.

El President de la Casa de València, Sergi Engli, es mostra “molt content de poder seguir mantenint aquesta tradició per 34è any, un esdeveniment plenament consolidat que la gent espera i gaudeix intensament i que atrau molts visitants de fora la qual cosa ens fa molta il·lusió”.

Programa d’activitats

Divendres, 12 d’abril

A les 18.00 hores, la plaça de Jaume Balmes acull la “Cridà” a les Falles, amb la participació de la Gent Gran de Gavà

A les 20.30 hores, té lloc la presentació de la Fallera Major i la Fallera Infantil, a la Sala de Plens de l’Ajuntament i a continuació hi haurà un brindis d’honor.

Dissabte, 13 d’abril

Es podrà gaudir de les atraccions de fira a la plaça de Francesc Macià i paradetes de productes artesans al llarg de l’avinguda Diagonal. Al matí hi haurà una xocolarada a càrrec de les Falleres Majors a la plaça Jaume Balmes i seguidament actuarà la Coral Sellarès i es ballaran sardanes amb Flama i Caliu.

A la tarda, hi haurà ambient musical i, a partir de les 19 hores, es farà la 27a edició de la tradicional Desfilada de Moros i Cristians, amb música valenciana amb la banda de l’Horta Sud de Paiporta i un recorregut per la Rambla i el carrer Sant Pere. El seguici culminarà a la plaça de Jaume Balmes, indret on, es farà la representació final dels parlaments dels capitans de les comparses i la mascletà noctuna.

La nit cuminarà amb verbena fallera, l’actuació de Jorge Ortega i la música Dj Mark Clark

Diumenge 14 d’abril

Encara es podrà passejar per la fira comercial. A les 11.30 hores les Falleres desfilaran fins a l’església de Sant Pere on, a les 12.30 hores, es farà la missa en honor a la Mare de Déu dels Desemparats.

A partir del migdia, es podrà gaudir de diferents espectacles a la plaça de Jaume Balmes, indret on també es farà el típic dinar de “Cabasset”. Les actuacions seguiran a la tarda i ja, en fer-se fosc, cap a les 21.30 hores, es procedirà a la Gran Mascletà i a la Cremà de la Falla.

Afectacions viàries

Aquest esdeveniment festiu comporta el tall durant el cap setmana el tall de trànsit a l’avinguda Diagonal de baixada i part final de la de pujada i al passatge d’Elisenda de Montcada, entre el passatge de Martí l’Humà i l’avinguda Diagonal.

Fins a les 23 hores de diumenge, 14 d’abril, restarà tallat el carrer de Sant Pere, a l’alçada de la plaça Jaume Balmes, la qual cosa afectarà a les línies de bus L80 L82 L85 N14