imes3d
Mestres i Badia, aquest matí

L’alcaldessa de Gavà, Gemma Badia, ha visitat aquest matí les instal·lacions de l’empresa gavanenca imes3d. Aquesta és justament l’empresa que la ciutat de Gavà ha proposat per participar en la cinquena trobada d’alcaldes i alcaldesses amb la Innovació Innpulso Emprende, que es celebra aquesta mateixa tarda a Viladecans. Gavà presenta aquesta empresa en una de les dues categories d’àmbit nacional que hi ha en aquest esdeveniment, la de model de negoci innovador, sent l’altra la d’empresa que està fent millor difusió en xarxes socials.

Imes3d va ser fundada l’any 2020, tot i que els seus responsables treballaven ja en aquest projecte des de l’any 2014. David Mestres, gerent d’imes3d, ens ha explicat que l’objectiu és “treballar per desenvolupar i accelerar empreses que vulguin integrar el 3D: Per aconseguir això, a banda d’oferir serveis de disseny i enginyeria per la fabricació de peces, també realitzem la mateixa fabricació. És veritat que molts clients tenen algun equip de fabricació i poden fabricar petites sèries, però nosaltres els ajudem a fabricar lots sencers de milers o centenars de peces”.

Badia ha destacat que imes3d “és realment un exemple del que és l’emprenedoria a Gavà”, i ha posat de manifest que “la seva diversificació del que produeixen ha arribat a empreses tan importants com J. Juan o la Roca, també gavanenques, o fins i tot a Amazon”. Segons apunta Badia, això ens ajuda a entendre que els usos de la impressió 3D “encara tenen moltes vies per treure molt profit a la sostenibilitat, tenint en compte que és una impressió que es fa amb material reciclat i fins i tot degradable”.

imes3d
Una de les impressores 3D, en ple procès de fabricació

Imes3d treballa per molts sectors empresarials diferents, des del sector ferroviari fins el de l’automoció o el logístic, i recentment han començat a treballar pel farmacèutic. Amb la tecnologia d’impressió 3D, segons Mestres, “es pot fabricar gairebé el 90% de les peces que necessiten els nostres clients, dependrà del material que es vulgui utilitzar, dels requisits tècnics, i del disseny. Com que nosaltres tanquem el cercle perquè fem disseny i fabricació, això ens permet poder optimitzar moltes de les peces per tal que compleixin els requeriments de cada tècnica de fabricació”.

La impressió es fa amb materials plàstics comuns com ara l’ABS o polipropilens, però “intentem treballar i convèncer al client de que els materials orgànics no derivats del petroli tenen millors o els mateixos requeriments que els derivats del petroli. Per tant, treballem sobretot amb materials d’origen orgànics, concretament derivats del midó de blat, amb els que promovem un ús eco-friendly de la peça”.

El temps de fabricació de cada peça és variable però “intentem que no duri més de 12 hores, que és el temps que estem aquí a la fàbrica i després la màquina s’ha de quedar treballant de forma autònoma, per tant un punt clau és que el temps de fabricació de cada peça estigui entre 1 i 12 hores”.

Un exemple de peces que s’han dissenyat i fabricat aquí a imes3d serien els petits suports dels altaveus que hi ha en els trens del Metro de Barcelona.

imes3d
Les impressores 3D d’imes3d, a ple rendiment aquest matí