Graduación fantasma

La companyia de teatre 7 y medio, formada per usuaris d’Adisga, posa en escena Graduación fantasma, que és una adaptació de la pel·lícula Promoción fantasma que el viladecanenc Javier Ruiz Caldera va dirigir l’any 2012. L’adaptació segueix el fil argumental de la pel·lícula tot i que “aquí hi ha més fantasmes i també més personatges creats específicament per aquesta obra”, ens explica Adrián Portillo, director de la companyia.

Portillo es desfà en elogis cap els seus actors, i parla especialment del seu protagonista, Èric Balboteo, “un fitxatge estrella que m’ha sorprès molt tenint en compte que és la seva primera vegada, té moltíssim text, porta tot el pes de l’obra, i s’ho ha après tot molt bé”. Èric confessa que “costa una mica al principi memoritzar tot el text, però després t’acostumes i a més de tant en tant improviso una mica”.

Un dels principals reptes d’aquest muntatge respecte a l’anterior obra que van representar, La cantante calva, és que “hi ha moltes entrades i sortides”, explica Portillo, “que obliga a estar molt ben organitzat per saber quan ha d’entrar i sortir cada actor”. Ho veu en la mateixa línia Elisabet Sánchez, coordinadora pedagògica d’Adisga: “Pels actors és un repte important ja que les sortides i entrades els descol·loca, si haguessin d’estar tota l’estona a escenari seria més senzill, però aquestes sortides i entrades els força a ubicar-se, a aturar el text, a anar a diferents pàgines, i això per ells és molt complicat”.

Sánchez posa en valor la importància de l’experiència teatral pels usuaris d’Adisga: “Es potencien moltes capacitats, és una teràpia d’emoció continua on es treballen moltes emocions diferents, i per ells representa la superació d’ells mateixos. Interpretar una obra de teatre no és senzill, no es tracta només de memoritzar sinó que també han de treballar les capacitats gestuals, han d’estar pendents de qui va després de qui, en general és força complicat i ells ho estan fent molt bé i ens estan demostrant que podem exigir-los cada vegada més”.

Treballar una obra de teatre amb usuaris d’Adisga té les seves particularitats. Portillo destaca, per exemple, que “molts d’ells no poden memoritzar a partir d’un guió i hem aprés a ensenyar-los com ho han de fer a través d’altres vies. També ens ha ajudat en aquesta ocasió gravar tots els assajos ja que ells així han tingut els vídeos a casa i els han pogut anar revisant, una forma visual que crec que ha funcionat molt bé”.

La companyia 7 y medio posarà en escena Graduación fantasma a l’Espai Maragall el proper diumenge, 21 de març, a partir de les 18:00 hores. Les entrades es poden adquirir aquí a un preu de 6 euros.