Gran participació als Tres Tombs

Gavà ha celebrat, novament, aquest diumenge, enmig d’un ambient i notable participació, els Tres Tombs, la tradicional Festa de Sant Antoni Abad que des de fa 5 anys s’ha recuperat al nostre municipi. Edició rere edició, segons assegura la organització, l’acollida “és més multitudinària” i en aquesta ocasió s’ha comptat amb més de 50 cavalls i una desena de carros.

Itinerari

La trobada a tenir lloc de bon matí a l’esplanada del costat el cementiri on hi estacionen els autobusos. Allà es va fer un esmorzar a base botifarra a la brasa. Tot seguit, el grup va enfilar l’avinguda de Joan Carles I, i el de Joaquim Dalmau fins al Passeig Maragall on davant l’església de Sant Pere i després de la Missa de dotze va tenir lloc la benedicció dels animals. A continuació la comitiva que obria un grup de xaranga can realitzar el Tres Tombs pròpiament dits pel Passeig Maragall i tot seguit va enfilar el carrer Rectoria, Sant Nicasi i el Centre fins la Rambla, on van pujar fins al carrer Gaudí, passant per Santa Teresa i Sant Joan fins al carrer Sant Pere, on s’acaba.

La festa però, va continuar al parc de la Torre Lluc amb animació musical. La celebració ha estat valorada “molt positivament” per la comissió organitzadora ja que, un any més ha comptat amb la col·laboració de les entitats de cultura popular com els Gegantons, els Grallers, els Sonaquetomba i els Castellers els quals van aixecar un pilar per va retre homenatge al qui va ser integrant seu, Jordi Calatayud i que, recordem-ho, va morir ara fa un parell d’anys en caure mentre despenjava un xarxa al local d’assaig dels Xiquets del Serrallo, a Tarragona.

Durant la jornada els qui ho van voler van poder adquirir el mocador commemoratiu de la festa o comprar el seu tortell. La celebració, que compta amb el suport de l’Ajuntament i de diversos comerços de la ciutat, es típica del 17 de gener, però avui dia, on la pagesia és un sector menys nombrós i ja no treballen la terra amb animals, per cercar cavalls cal recórrer a les hípiques i per poder cobrir totes les peticions dels pobles cal diversificar els dies. A Gavà ja ha quedat instaurat que es fa cada primer diumenge de març.

Orígens

Cal remuntar-se molts segles enrere per trobar els orígens dels Tres Tombs. Els romans solien fer passejades circulars amb animals al voltant dels temples per tal que els déus els fossin propicis. Una cerimònia que els musulmans encara practiquen, mantenint viva la tradició de fer set tombs al voltant de la Ka’ba, un objecte de veneració dels àrabs des dels temps anteriors a Mahoma. A Catalunya, segons documenta Joan Amades en el Costumari Català, també es practicaven cerimònies semblants.