Gran presència de meduses a la nostra platja
Foto: Xavi Cabo

Molts banyistes ens alerten de la sovintejada proliferació de meduses que viu aquest estiu la platja de Gavà. La forta calor que patim i l’elevada temperatura de l’aigua del mar a tota la costa del Mediterrani podrien ser les causants d’aquesta situació que es repeteix, dia rere dia, a totes les platges i que propocia que calgui hissar la bandera groga per advertir. El servei de vigilància demana a la gent que no treguin les meduses de l’aigua i que facin cas de qualsevol indicació pertinent dels socorristes.

En cas d’albirar meduses mentre ens estem banyant, el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic recomana no posar-se nerviosos i allunyar-se lentament de l’animal, “sense moviments bruscos que puguin afavorir que els tentacles interactuïn amb el nostre cos ja que són els que provoquen una urticària que s’ha de curar seguint el protocol adequat”.

A això afegeixen que “es poden apartar amb el palmell de la mà empenyent-les lentament per la part superior de la umbrela, on hi ha menor concentració de cèl·lules urticants”.

Des de la institució recorden que “les meduses no ataquen”, sinó que piquen perquè els banyistes se les troben.

Com cal actuar en cas de picada

  • En cas de patir la picada d’una medusa, en cap cas s’han d’aplicar substàncies com alcohol, amoníac, aigua dolça o vinagre; de la mateixa manera que no s’han de posar embenats.
  • un protocol de cinc passos. Per començar, sense fregar, s’han de treure les restes de tentacles i/o medusa. A continuació, cal rentar la picada amb abundant aigua de mar, per després aplicar una solució de bicarbonat al 50%, l’equivalència del qual seria una ampolla de dos litres d’aigua i dos dits de bicarbonat comercial en pols.
  • Posteriorment, s’ha d’aplicar gel sec durant 15 minuts, dividits en intervals de tres minuts d’aplicació i dos més de descans. Finalment, en cas que el dolor persisteixi, es recomana consultar un metge o altres professionals de la cura de la salut.